Asi kindel: alkoholiaktsiis langeb 1. juulist (13)

Copy
Piirikaubandus jätkuvalt õitseb. Ikla Alko100 pood.
Piirikaubandus jätkuvalt õitseb. Ikla Alko100 pood. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Tänasel riigikogu viimasel istungil enne suvepuhkust võtsid parlamendisaadikud vastu otsuse langetada õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid 25 protsenti. Alkoholiaktsiis langeb 1. juulil. 

Valitsuserakondade algatatud seadusemuudatuse eesmärgiks on piirikaubanduse ohjeldamine. Seletuskirjas märgitakse, et alkoholi aktsiisimäärade langetamisega antakse ettevõtjatele võimalus vähendada alkoholi hindu, et saada kontrolli alla alkoholi piirikaubandus Lätist. Alkoholi odavnemisel võivad väheneda Lätist soetatud alkoholi kogused ja kasvada Eestist ostetud alkoholi kogused, öeldakse seletuskirjas.

Teise lugemise käigus tegi rahanduskomisjon täienduse, mille eesmärk on ennetada aktsiisikauba, millelt on juba Eestis aktsiis tasutud, vedu Eestist teise liikmesriiki ja sealt tagasi Eestisse uue madalama aktsiisimaksu rakendumiseks. Eestis juba korra tarbimisse lubatud kaubale kohaldatakse seetõttu esmakordsel tarbimisse lubamisel kehtinud aktsiisimäära.

Seaduse poolt hääletas 70 riigikogu liiget ja vastu oli 9 liiget.

Eelnõule ei ole koostatud väljatöötamiskavatsust, sest tegemist on riigieelarve tulude kiireloomulise küsimusega. Valitsuse 23. mail 2019 kinnitatud tegevusprogrammis aastateks 2019–2023 nähakse ette aktsiisimäärade vähendamine maksutulude Eestisse toomise eesmärgil. 

Kauplused teevad juba ettevalmistusi hindade langetamiseks. «Alkoholiaktsiisi langetamise otsuse taustal oleme võtnud eesmärgiks odavamad hinnad võimalikult kiiresti kliendini tuua,» ütles Coop Eesti kommunikatsioonujuht Martin Miido. Samas lisas ta, et nad peavad arvestama ka laovarudega, millelt on aktsiis juba tasutud ning uute laovarude soetamisel on käimas läbirääkimised tootjate ja maaletoojatega, et uue aktsiisiga kaubad võimalikult kiirelt kauplustesse jõuaksid. «Kokkuvõttes tähendab see laovarude planeerimist, läbirääkimisi tootjate ja maaletoojatega, hinnamuudatusi kassasüsteemides ning riiulitel,» kirjeldas Miido kiireloomuliselt vastu võetud seadusega kaasnevat töömahtu. 

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles