Boeing pole müünud kahe kuuga mitte ainsatki reisilennukit

Rait Piir
, reporter
Copy
Hiina lennufirma China Southern Airlines Boeing 737 MAX lennukid.
Hiina lennufirma China Southern Airlines Boeing 737 MAX lennukid. Foto: GREG BAKER / AFP

USA lennundushiiglane Boeing teatas kolmapäeval, et nad pole saanud juba teist kuud mitte ühtegi uut lennukitellimust. Tellimuste puudumine on vähemalt osaliselt seotud 737 MAX kriisiga. 

737 MAX reisilennukid said märtsis ülemaailmse õhkutõusukeelu pärast seda kui üks nimetatud mudelitest kukkus alla Etioopias. Tegu oli poole aasta jooksul juba teise lennukatastroofiga, mis hõlmas 737 MAX tüüpi reisilennukit. Õnnetustele järgnenud juurdlused on leidnud mitmesuguseid vigu nii lennukis endas kui ka ettevõtte juhtimiskultuuris. Samas puuduvad veel konkreetsed, käega katsutavad tõendid. 

Boeing on üritanud aktiivselt taastada 737 MAX lende ja lubanud viia läbi muudatusi nii pilootide väljaõppes kui ka lennukite tarkvaras. Sellegi poolest seisavad nad silmitsi erinevate lennufirmade poolt esitatud suurte kahjunõuetega üle kogu maailma. Väga suured kahjunõuded on tulnud näiteks Hiina lennufirmadelt, kes on siiani olnud ühed suurimaid 737 MAX ostjad. 

Uute tellimuste puudus ei pruugi olla siiski seotud ainult 737 MAX probleemidega. Boeingul on juba niigi ligemale 5000 tellimust ja ettevõtte klientidel ei pruugi hetkel olla lihtsalt rohkemaks vajadust. Maikuu on ühtlasi lennukimüügis alati veidi aeglasem, sest sellel ajal toimub Pariisi lennundusnäitus, kus nii Boeing kui ka nende Euroopa rivaal Airbus demonstreerivad uusi mudeleid. 

Sellegi poolest tasuks ära märkida, et 2018. aasta maikuus telliti Boeingult 43 uut reisilennukit. Erinevus on võrreldes selle aastaga üpriski suur. 

Boeing tühistas mais 71 tellimust 737 MAX mudelile. Nimelt otsustas Indoneesia lennufirma Jet Airways, et nemad seda lennukit enam ei osta. Jet Airways oli seotud mullu oktoobris Jakartas toimunud 737 MAX lennukatastroofiga. 

Boeing on katkestanud hetkel ka 737 MAX mudelite tarnimise ja see on andnud ettevõttele majanduslikult väga valusa hoobi. Boeing teenib raha lennuki müügi pealt siis, kui lennuk on toimetatud kliendini. 

Boeing tarnis mais ainult 30 reisilennukit, millest kaheksa olid vanemad 737 mudelid. Möödunud aasta mais tarnis lennukitootja samal ajaperioodil 68 lennukit, millest 19 moodustas 737 MAX ja 28 vanemad 737 mudelid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles