Trump: Kui Xi Jinping ei ilmu G20 tippkohtumisele, tulevad uued tollid

Rait Piir
, reporter
Copy
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump ähvardas esmaspäeval, et kui Hiina president Xi Jinping ei tule kuu lõpus toimuvale G20 tippkohtumisele Jaapanis Osakas, siis kehtestab ta Hiinale koheselt 300 miljardi dollari väärtuses täiendavad imporditollid. 

Hiina ei ole siiani kinnitanud oma osalemist Osaka G20 tippkohtumisel. USA rahandusminister Steven Mnuchin ütles laupäeval Jaapanis Fukuokas toimunud G20 rahandusministrite kohtumsiel, et kahe suurriigi vaheline tüli ei hakka tõenäoliselt laabuma enne kui Trump ja Xi kohtuvad. 

Mnuchin ütles ühtlasi, et kui Hiina tahab tõepoolest maikuus laiali lagunenud läbirääkimisi jätkata, siis USA on valmis nendega ühe laua taha maha istuma ja kuulama. Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang ütles esmaspäeval, et Hiina on uuteks kõnelusteks avatud, kuid ei täpsustanud, kas president Xi tuleb Osaka kohtumisele. 

Kaubandussõja mõjud on üha tuntavamad

Esmaspäeval avaldatud majandusandmed näitavad, et Hiina haruldaste muldmetallide eksport langes maikuus 16 protsenti 3639 tonni peale. Selle aasta esmese viie kuuga on Hiina haruldaste muldmetallide eksport langenud 2018. aasta sama perioodiga võrreldes 7,2 protsenti.

Hiina toodab 70 protsenti maailma haruldastest muldmetallidest, mida kasutatakse mitmesuguse elektroonika valmistamisel nagu näiteks nutitelefonid, arvutid, elektriautode komponendid ja mitmed sõjaväelised seadmed. USA impordib 80 protsenti oma muldmetallidest Hiinast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles