Eesti jaht Sugar 3 tuli Horvaatias avamerepurjetamise maailmameistriks

Copy
Sugar 3
Sugar 3 Foto: Andrea Carloni

Nädalavahetusel lõppesid Horvaatias avamerepurjetamise ORC klassi 2019. aasta maailmameistrivõistlused. ORC C klassis võitis maailmameistri tiitli Eesti jaht Sugar 3 ning samas klassis võistelnud teine Eesti paatkond Katariina II saavutas neljanda koha. Kolmas Eesti tiim jahil Technonicol sai ORC B klassis 21. koha.

Võistluse jooksul sõidetud kuuest etapist lõpetas Sugar 3 kolm etappi esimesena ning roolimees Sandro Montefusco juhitud Eesti-Itaalia segavõistkond kuulutati avamerepurjetamise ORC C klassi 2019. aasta maailmameistriks. Teise koha said Sugar 3 tiitlit ohustanud tšehhid jahil Hebe V, roolimeheks Petr Fiala ning pronksile tuli Ignacio Campos Manero tiim alusel Tanit IV Medilevel Hispaaniast. 

ORC C klassis asus avapäeva 126. miili pikkuse etapi järel liidrikohale Eesti jaht Sugar 3, roolimees Sandro Montefusco juhtimisel. Samas klassis võistlev teine Eesti alus, Katariina II Aivar Tuulbergi juhtimisel, lõpetas avaetapi kuuendal kohal. Teise päeva lühirajasõidus sai Katariina II sarnaselt esimesele päevale kuuenda koha. Sugar 3 tiimi tulemuseks oli seitsmes koht. Kolmanda päeva 7,5 miili pikkuse etapi võitis taas Eesti jaht Sugar 3 enam kui minutilise edumaaga tšehhide aluse Hebe V ees. Katariina II oli võitjast maas vähem kui kolm minutit ning tulemuseks kaheksas koht. Järgmine päev oli aga väga soodus Katariina II tiimile ning lõpptulemuseks sõidust esikoht. Natuke üle minuti hiljem finišeeris Sugar 3, olles neljanda päeva sõidus kolmandal kohal. Kahe Eesti jahi kõrval mahtus esikolmikusse ka tšehiide alus Hebe V. Eelviimase, 47, 5 miili pikkuse etapi võitis Hebe V ning Eesti jahid jäid esmakordselt sõidu esikolmikust välja. Sugar 3 lõpetas viienda sõidu 48 sekundit liidrist maas ning neljanda kohaga. Katariina II meeskond kaotas tšehhidele enam kui 10 minutit ning tulemuseks kümnes koht. Viimasel päeval toimunud lühirajasõidu võitis aga taas Sugar 3 edestades lähimat konkurenti rohkem kui minutiga. Katariina II oli kaheksandal kohal. Esikolmikusse jõudsid veel kaks Itaalia alust, Neomania ja Scugnizza, kes mõlemad kaotasid liidrile alla kahe minuti. 

ORC C klassi maailmameistrivõistluste 4. koha tiim jahil Katariina II
ORC C klassi maailmameistrivõistluste 4. koha tiim jahil Katariina II Foto: Ph. Andrea Carloni

Jaht Katariina II, Aivar Tuulbergi juhtimisel, lõpetas MMi neljanda kohaga.

Sugar 3 tiim võitu tähistamas
Sugar 3 tiim võitu tähistamas Foto: Ph. Andrea Carloni

ORC B klassi avapäeva 126. miilise etapi võit läks Itaaliasse jahile Selene. Roolimees Mati Sepa paatkond alusel Technonicol lõpetas esimese etapi 41. kohal. Teise päeva lühirajasõidus tegid itaallased puhta töö - esinelikus, kes kõik finišeerisid kahe ja poole minuti sees, olid Itaalia jahid Mela, Selene, Digital Bravo ja Pazza Idea. Eesti alus Technonicol lõpetas liidrist 3 minutit ja 48 sekundit hiljem ning tulemuseks 12. koht. Kolmanda päeva pisut enam kui 8-miilise etapi võitsid taas itaallased. Esimene koht kuulus teist päeva järjest tiimile Mela. Teisena jõudis finišisse vähem kui kaks minutit hiljem Selene. Kolmas koht kuulus samuti Itaalia tiimile, jahile Digital Bravo, kelle vahe liidriga oli 2 minutit 4 sekundit. Technonicol lõpetas etapi 16nda kohaga ning kaotus esimesele paatkonnale natuke üle 6 minuti. Neljandal päeval toimunud lühirajasõidus oli esikümnes lausa seitse Itaalia paatkonda. Esimesel kohal juba kolmandat päeva järjest jaht Mela, teine koht Digital Bravole ja kolmandaks tuli alus Selene. Technonicol Mati Sepa eestvedamisel lõpetas kohal 22 ning enam kui 4 minutit liidrist hiljem. Viiendal etapil jätkus itaallaste üleolek ning esikolmikus olid jätkuvalt Mela, Digital Bravo ja Selene. Meie tiim aga etappi ei lõpetanud. Eelviimase etapi, pikkusega 47,5 miili, võit kuulus taas Itaalia jahile. Seekord võitjaks Selene, teine koht Mela ja kolmas Digital Bravo. Technonicol sai 18. koha, vahe liidriga 20 minutit ja 18 sekundit. Viimase, 7nda etapi võitis taaskord Selene. Sõidu esimesed seitse kohta kuulusid kõik Itaalia alustele ning esikümnesse pääsesid veel vaid horvaadid jahil Nube, olles 8ndal kohal, ja eestlased alusel Technonicol, lõpetades 9ndal kohal. Eesti tiimi kaotus liidrile oli rohkem kui 6 minutit. 

ORC B klassi lõplik esikolmik koosnes ootuspäraselt Itaalia jahtidest - esimene koht ja maailmameistri tiitel läks Massimo De Campo jahile Selene. Teine koht Alberto Franchi alusele Digital Bravo ja kolmas koht jahile Mela. Eesti jaht Technonicol Mati Sepa juhtimisel saavutas MMilt 21. koha.

ORC B klassi maaimameistrid jahil Selene
ORC B klassi maaimameistrid jahil Selene Foto: Ph. Andrea Carloni

2019. avamerepurjetamise ORC maaimameistrivõistlused toimusud Horvaatias Šibenikis 3. - 8. juunini. Võistlustel osales 112 purjekat 17 riigist. Eestist esindasid antud võistlusel:

ORC B klassis jaht Technonicol roolimees Mati Sepp.
ORC C klassis jaht Katariina II skipper Aivar Tuulberg, roolimees Karl-Hannes Tagu ja jaht Sugar 3 skipper Ott Kikkas, roolimees Sandro Montefusco. 

Eesti Jahtklubide Liit seisab igapäevaselt purjespordi ja huvimeresõidu arendamise eest Eestis. Tegutseme järjekindlalt selle nimel, et purjetamise harrastajate, tippsportlaste ja regattide arv Eestis kasvaks aasta aastalt. Liidu eesmärgiks on kaasa aidata meie purjesportlaste tippkonkurentsi jõudmisele rahvusvahelistel tiitlivõistlustel ja tuua Eestisse kõrgetasemelisi purjetamisvõistlusi. Meie unistus on, et juba lähiaastail saame Eestis võõrustada mõnd maailmaklassi purjetamisregatti, näiteks Purjetamise Maailma Karika finaali või isegi Volvo Ocean Race'i. Hoiame Eesti kui mere- ja purjetamisriigi mainet aus!

Eesti Jahtklubide Liitu toetavad Liviko, Strand, Postimees Grupp, Helly Hansen, Matek, LTT, Rakvere Lihatööstus, Tallegg, Premia ja Alfons Håkans.

Võistluse tulemused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles