USA-Hiina tüli tekitab muret haruldaste muldmetallide saadavuse pärast

Copy
Haruldaste muldmetallide kaevandamine.
Haruldaste muldmetallide kaevandamine. Foto: SCANPIX

USA-Hiina kaubanduspingete kasvamine paneb eksperdid muretsema 17 eksootiliste nimedega ning kõrgtehnoloogiliste toodete jaoks tähtsate haruldaste muldmetallide saadavuse pärast.

Haruldased muldmetallid on ääretult tähtsad elektrooniliste seadmete ning kõrgtehnoloogiliste toodete nagu robotite, droonide ja elektriautode jaoks.

Hiina tõstis hiljuti USA-sse eksporditavate haruldaste muldmetallide tariife 25 protsendi võrra ning ähvardas ekspordi täielikult peatada pärast seda, kui USA valitsus tõstis tariife Hiina toodetele ning kandis telekomihiiu Huawei musta nimekirja.

Nimesid nagu euroopium, skandium ja üterbium kandvaid metalle kaevandatakse enamjaolt Hiinas, kus väiksemad palgad ja lõdvad keskkonnareeglid teevad tootmise odavamaks ja lihtsamaks.

Kaubanduseksperdid siiski rõhutavad, et Hiina ähvarduste pärast paanikaks põhjust pole.

Üks selliste metallide kaevandustest asub USA-s Californias ning haruldasi muldmetalle kaevandavad suures mahus ka Austraalia, Myanmar, Venemaa ja India. Nende tohutud varud on ka Vietnamil ja Brasiilial.

«Taevas pole alla kukkumas,» ütles Hiinale spetsialiseeruv professor ja Mary B. Teagarden Phoenixi globaalse halduse ülikoolist. «Alternatiivid on olemas.»

Simon Lester, kaubanduspoliitika uuringute keskuse asejuht Washingtonis asuvas mõttekojas Cato instituut oli sama meelt.

«Lühivaates võib tulla suur segadus, kudi firmad, kes tahavad äri jätkata, leiavad selle tee.»

Kuigi USA on haruldasi muldmetalle tootvate riikide esikümnes, on ta ka üks nende suurimaid importijaid. Umbes 80 protsenti nendest metallidest, mis USA välismaalt ostab, tuleb Hiinast. Hiina tootis eelmisel aastal umbes 120 000 tonni haruldasi muldmetalle, USA tootis 15 000.

Ühendriigid sõltuvad suuresti Hiinale ka protsessis, millega need metallid eraldatakse USA ainsast haruldaste muldmetallide kaevanduses Mountain Pass Mine'is üles kaevatud pinnasest.

«Peame arendama välja USA-s asuva tarneahela, et meid ei saaks ähvardada,» ütles kaevandust omava firma JHL Capital Group LLC tegevjuht Ryan S. Corbett.

Spetsialistide sõnul võib Hiina USA äralõikamisega endale pikas vaates kahju teha.

David Merriman, haruldaste muldmetallide analüütik firmas Roskill ütles, et kui Jaapan pidas 2011. aastal Hiinaga maha sarnase vaidluse, siis pöördus Jaapan nende metallide saamiseks Austraalia poole.

Haruldasi muldmetalle tootev Austraalia kaevandushiid Lynas Corp Ltd. teatas käimasoleval juunil leppest USA-s Texases asuva Blue Line Corp.-iga, kellega hakatakse ehitama Texasesse muldmetallide eraldusjaama.

Valikuid on teisigi. Haruldasi muldmetalle on leitud ka teistes USA osariikides ning mitmes Kanada eemalasuvas paigas. Siseministeerium kannustab kaevureid otsima ja kaevandama "kriitilisi metalle" muu hulgas riigi omandis maadel, mis on muidu kaevandustele suletud, ja ka ookeani põhjast.

«Peame rohkem kaugemale mõtlema,» ütles geoloogia abiprofessor Alexander Gysi Colorado kaevanduskoolist.

«USA jaoks oleks parem, kui meil oleks rohkem haruldaste muldmetallide allikaid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles