Tüli riigiga ajas Hiiumaa väikesadama plaani uppi (2)

Jaano Martin Ots
Copy
Lautri Kalestes Hiiumaal. Lautri nimega on Eestis tähistatud 27 kohta, neist 15 asub saartel. Sõna «lauter» tähendab merre ulatuvate kiviridadega ääristatud paadisadamat.
Lautri Kalestes Hiiumaal. Lautri nimega on Eestis tähistatud 27 kohta, neist 15 asub saartel. Sõna «lauter» tähendab merre ulatuvate kiviridadega ääristatud paadisadamat. Foto: Jaano Martin Ots

Hiiumaal Kalestes sai Lautri sadam 13 aastat tagasi küll loa ehituseks, kuid mitte ranna kasutamiseks ning laguneb nüüd lootusetult.

Kõpu poolsaare kalamees Mihkel Valk hakkas 2006. aastal valla ja keskkonnaministeeriumi heakskiidul ehitama Lautri paadisadamat Kaleste küla Lepana randa. 13 aastat hiljem on sadama lainemurdjad tormide käes juba lagunema hakanud, sest vaidluse tõttu Riigimetsa Majandamise Keskusega (RMK) ei ole sadam siiani valmis saanud.

Nimelt jääb Valgu kinnistu ja mere vahele kitsas maariba, mis kuulub RMK-le, kes Valgul seda kasutada ei luba. Valgu vaidlus RMKga on jõudnud õiguskantsleri juurde. Õiguskantsleri sekkumise peale küsis keskkonnaminister RMK-lt aru. Vastusest selgub, et RMK ei pea võimalikuks Valgule sadama jaoks maakasutusõigust anda, sest 13 aastat tagasi detailplaneeringut arutades ei olevat nende seisukohta küsitud.

Üpris kummaline, sest RMK juhatuse esimehe Aigar Kallase perele kuulus veel paari aasta eest maamaja samas Kaleste külas ning Kallas ise tavatses seal puhates sageli Lautri sadama rannas jalutada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles