Tarbijahinnad kasvasid mais aastaga 3,1 protsenti

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Marko Saarm / Sakala

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2019. aasta mais võrreldes aprilliga 0,2 protsenti ning võrreldes eelmise aasta maiga 3,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Kaubad olid 2018. aasta maiga võrreldes 2,3 protsenti ja teenused 4,7 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta maiga võrreldes tõusnud 4,1 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 2,9 protsenti.

2018. aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim eluase, mis andis kogutõusust üle veerandi. 70 protsenti sellest andsid elekter, soojusenergia ja küte, kus kodudesse jõudnud elekter oli kallinenud 6,3 protsenti ja tahkekütused 14,2 protsenti.

Ligi veerandi kogutõusust andsid toit ja mittealkohoolsed joogid, millest omakorda üle 80 protsendi andis aastataguse ajaga võrreldes 32 protsenti kallinenud köögivili.

Võrreldes 2018. aasta maiga oli bensiin 4,4 protsenti ja diislikütus 6,8 protsenti kallim. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud värske köögivili 53 protsenti ja kartul 46 protsenti ning odavnenud värske puuvili ja munad 11 protsenti.

Aprilliga võrreldes oli mais tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja transport, kus maiks ostetud lennukipiletid olid 23 protsenti odavamad kui aprilliks ostetud piletid. Suuremat mõju indeksi muutusele avaldas veel majutusteenuste 16,5-protsendiline sesoonne hinnatõus ning toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, kus köögivili kallines kuuga 2,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles