Ardo Hansson tahtnuks jääda kauemaks Eesti Panga presidendiks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Küllap jõuab töökohustustest vabanemine Eesti Panga endisele presidendile Ardo Hanssonile lõplikult kohale siis, kui taipab ühel päeval uksel, et nüüd viimaks võiks mõne kuu puhata. See oleks talle üsna harjumatu, sest viimased seitse aastat on ta vahet pidamata rakkes olnud. Aga naeratus juba tuleb.
Küllap jõuab töökohustustest vabanemine Eesti Panga endisele presidendile Ardo Hanssonile lõplikult kohale siis, kui taipab ühel päeval uksel, et nüüd viimaks võiks mõne kuu puhata. See oleks talle üsna harjumatu, sest viimased seitse aastat on ta vahet pidamata rakkes olnud. Aga naeratus juba tuleb. Foto: Mihkel Maripuu

Eile oli Ardo Hanssoni viimane päev Eesti Panga presidendi ning Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu ühe mõjukama liikmena. Tema sõnad on mitu korda mõjutanud euro kurssi dollari suhtes, mille tõttu on investorid võitnud või kaotanud kokku kümneid või isegi sadu miljardeid dollareid, eurosid, jeene. Eile osales ta viimast korda EKP nõukogu koosolekul, mis seekord toimus Vilniuses. Täna hommikul saabub Hansson Tallinna juba vaba mehena. Oma viimases pikas intervjuus keskpanga juhina räägib Hansson tööst ja tulevikust, aga saame ka aimu, miks ta ei pretendeeri EKP juhi Mario Draghi järglaseks.

Teie viimane päev Eesti Panga juhi ja Euroopa Keskpanga nõukogu liikmena langeb kokku EKP nõukogu koosoleku päevaga. Järgmisel päeval koju jõudes olete töötu. Olete jõudnud juba mõelda ja tunda, mida see tähendab?

Olen selle peale mõelnud. Küllap jõuab see mulle lõplikult kohale siis, kui lähen ühel päeval koju ja saan aru, et võiks mõne kuu puhata. See oleks üsna harjumatu, sest viimased seitse aastat on olnud päris intensiivsed.

Esimene reaktsioon on kahjutunne, sest tahe seda tööd mõnevõrra kauem teha oli mul olemas. Töö meeldib. Mõnda asja oskaks nüüd paremini teha, aga võib-olla on pangale hea, kui verevahetus on regulaarne – et tuleks uued juhid, kes pakuvad uut energiat ja uusi ideid. Alati saab mõnda asja teisiti ja paremini teha.

Ma ei tea, mida mõtlen mõne kuu pärast. Võib-olla leian uusi asju, uusi proovikive, võib-olla on sellest lõpuks kõigile kasu. Mõnikord on hea, kui inimest sunnitakse natukene edasi liikuma, aga seadusepiiranguta oleksin mõne aasta veel olnud. Kas nüüd just 14 aastat... see on ilmselt liiga pikk aeg.

Nii mõnigi erru minev tippjuht on öelnud, et on nii tühjaks imetud, et tahaks kohe pikalt puhata. Kas keskpanga juhi amet on selline, mis imeb seitsme aastaga kõik mahlad välja, või on amet nagu iga teine, millest puhkamiseks piisab kuust või kahest?

Kas nüüd päris tühjaks imetud – seda vast mitte. Kui oled harjunud, et su tegevus on väga struktureeritud, pinge on alati peal ja kui ühel päeval seda järsku enam ei ole, siis oleks hea kolm kuud jutti puhata küll. Aga ma ei tunne, et pikemat puhkust vajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles