Hariduse magistraalvõrk läks maksma kolm miljonit eurot

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Internetikaabel. Foto on illustreeriv.
Internetikaabel. Foto on illustreeriv. Foto: Christian Ohde / imago/Christian Ohde

Eesti teaduse ja hariduse andmeside optiline magistraalvõrk (OMV) läks koos renditasude ja seadmetega maksma enam kui kolm miljonit eurot.

Möödunud nädalal lõppenud projekt  peab tagama ülikiire andmeside haridus- ja teadusasutuste jaoks ning selle magistraalvõrgu moodustab 1200 kilomeetrit optikakaablit Eestis ja 120 kilomeetrit Tallinna ning Espoo vahel. Töid vedas Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutuse (HITSA) allüksus EENet.

Esmalt viidi 2,6 miljoni euroga ellu Euroopa Regionaalarengu fondist toetatud projekti esimene etapp aastatel 2011-2014, mille käigus sõlmiti Televõrgu AS-iga (praegu Tele2) 10 aastat kestev rendileping Eesti-sisese valguskaabli kasutamiseks ning Tallinn-Espoo vahel sarnane leping Linxtelecom Estonia OÜga (praegune nimi CITIC Telecom CPC Estonia OÜ).

Lisaks hankis EENet neil aastail magistraalvõrguseadmed, paigaldas need projekti raames kavandatud võrgusõlmedesse ja käivitas kogu infrastruktuuri kasutava optilise andmeside eeskätt teadusasutuste, aga ka haridusvaldkonna jaoks.

Projekti teine etapp kestis 2017. aastast praeguseni ning selle maksumus oli 546 250 eurot – toetajaks taas Regionaalarengu fond. Toimus neli riigihanget optilise magistraalvõrgu ruuterite, liidesekaartide, komponentide soetamiseks ning  kaasajastatud said Tallinna ja Tartu magistraalruuter, hangiti transponderid ja filtrid kanalite lisamiseks olemasolevatele magistraalidele.

Magistraalvõrgu suuremad võrgusõlmed asuvad Tallinnas ja Tartus, väiksemad teistes maakondades. Soetatud seadmete abil on nende kahe linna vahel võimalik suurendada optilise magistraalvõrgu läbilaskevõime kiiruseni 100 Gbit/s.

Eesti teaduse ja hariduse andmeside optiline magistraalvõrk on alustaristu kõikidele teadus- ja arendusasutustele, mis vajavad piiriülest koostööd, kiiret andmeedastust ja suurte andmemahtude ülekandmist.

Tallinna ja Tartu võrgusõlme kaudu on Eesti teaduse ja  hariduse andmeside optiline magistraalvõrk ühendatud üleeuroopalisse teadus- ja arendusasutuste võrku GÉANT ning Põhjamaade riiklike akadeemiliste andmesidevõrkude assotsiatsiooni NORDUnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles