Ajastu lõpp: Eesti transiidilegend lasti ametist lahti

PM Majandus
Copy
Arnout Lugtmeijer
Arnout Lugtmeijer Foto: Mihkel Maripuu

Eesti transiidilegend, ligi 25 aastat kütuseturul tegutsenud Arnout Lugtmeijer saadeti pärast omanikuvahetust ettevõtte juhi kohalt ära, kuigi alles aprillis räägiti, et sama juhtkond jätkab.

Tänavu aprillis omandas Briti juurtega Abu Dhabis asuv ettevõte Liwathon Eesti suurima transiidifirma Vopak E.O.S. 

Uueks nimeks Liwathon E.O.S. võtnud ettevõte saatis juhatusest ja ettevõttes ära ka senise juhi Arnout Lugtmeijer'i ja Aleksandr Snatkin.

Samal ajal nimetas nõukogu ettevõtte juhatusse kaks uut liiget, Gert Tiivase ja Piret Aava. Tiivas, kes oli eelnevalt Liwathon E.O.S.-i nõukogu esimees, saab ettevõtte tegevjuhiks ja juhatuse esimeheks. Aava on Liwathon E.O.S.-i uus finantsjuht ning liitub juhatusega, mille liikmetena jätkavad Boriss Akulenko ja Mihhail Kanunov.

«Ettevõtte uus omanik näeb muudatusi juhtkonnas äritegevuse arendamise loomuliku osana ning meie plaan on saada vedelkaupade nišis maailmatasemel terminalioperaatoriks, tuginedes ettevõte pädevusele ja oskusteabele,» põhjendas ettevõtte omanik Edmund Rowland, kes on Liwathon E.O.S.-i uus nõukogu esimees.

Rekordkahjum

Ettevõttel pole viimastel aastatel hästi läinud. Näiteks 2017. aastal sai naftasaaduste ladustamis- ja ümberlaadimisettevõte Vopak E.O.S. s99 miljonit eurot kahjumit, mis peaks olema kõigi aegade suurim kahjum Eestis.

Varem oli suurimat kahjumit saanud SEB pank 2009. aastal (88,3 miljonit eurot), millele järgnes Eesti Energia tütarfirma Enefit Energiatootmine 2015. aasta 81 miljoni euro suurune kahjum ning Swedbanki 2009. aastal saadud 77,8 miljoni euro suurune kahjum.

Kahjumi kasvu peamiseks tekitajaks on põhivara kulumi, amortisatsiooni ja väärtuse langus 105,7 miljoni euro võrra (74 miljoni euro võrra 2016. aastal), selgub ettevõtte majandusaruandest. Ettevõte ise peab majandustulemuste mõjutajaks keerulist üldist tegevuskeskkonda ja uutest terminalidest tingitud suurenevat konkurentsi.

Samasl 2013. aastal maksis Vopak omanikele 100 miljonit eurot dividende, mis oli enne 2015. aastat, mil Swedbank maksis omanikutulu 550 miljonit eurot, suurim dividend, mida ükski Eesti ettevõte varem maksnud oli. Eelmisel aastal maksis Vopak 7,33 miljonit eurot omanikutulu.

Briti perefirma suurost

Briti perefirmale Barclay Rowland kuuluv Abu Dhabi investeerimisfirma Liwathon ostis aprillis Hollandi ja Vene operaatoritelt Muuga sadamas nelja naftaterminali opereeriva Vopak E.O.S.-i.

Liwathoni tegevjuht, varem Tallinna börsi ja Starmani juhtinud Gert Tiivase rääkis toona, et omanikega arutati erinevaid projekte ning naftatoodete logistika ja ladustamine tundus huvitav valdkond, kuhu siseneda.

«Samal ajal tuli Vopaki teade, et nad on kaalumas oma [Amsterdami, Hamburgi ja Tallinna] terminalide müüki. Natuke aega läks ja tänaseks on tehtud,» ütles ta. Tehingu hinda osapooled ei avalda, kuid see kajastub ettevõtte müünud börsifirmade, Royal Vopak N.V. ja Vene terminalioperaatori Global Ports Investmentsi teise kvartali aruannetes. Samuti ei vaja tehing konkurentsiameti heakskiitu, kuna see on perefirma esimene investeering Eestis.

Liwathon E.O.S-i tegevjuhi Arnout Lugtmeijer rääkis siis, et ettevõtte juhatuses ja tegevuses esialgu muutuseid ei tule, erinevate naftasaaduste ja vedelkütuste käitlemisega jätkatakse, samuti kavatsetakse laieneda mujale maailma.

Eelmise sajandi 90ndate alguses Eestisse Hollandi kalafirma raha järele saadetud, ent kogemata ligi veerandsajandiks siia pidama jäänud Arnout Lugtmeijerit peetakse sihikindlaks, isegi raudse haardega inimeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles