USA alustas sõda tehnoloogiahiidude vastu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Amazoni, Apple'i, Facebooki ja Google'i logod.
Amazoni, Apple'i, Facebooki ja Google'i logod. Foto: REUTERS FILE PHOTO / REUTERS/Scanpix

USA aktsiaturgudel käib nüüd sõda kahel rindel. Lisaks kaubandussõjale  Hiinaga alustasid sealsed võimuesindajad sõda tehnoloogiagigantide Google'i, Amazoni, Facebooki ja Apple'i vastu.

Nimelt teatasid mitmed agentuurid ja meediaväljaanded, et USA justiitsministeerium ning Riiklik kaubandusagentuur (FTC) on alustanud laialdast uurimist, kas tehnoloogiahiiglased pole mitte oma suurust ja turujõudu kuritarvitanud. Amazoni ja Facebooki uurib FTC ja Apple’it ning Google’it justiitsministeerium, vahendab Reuters.

Kõigi nelja ettevõtte aktsiad tegid eile suure kukkumise. Facebooki aktsia kukkus 7,5 protsenti, Google’i emafirma Alphabet kuus, Amazoni aktsia 4,6 ja Apple’i aktsia üks protsent. Kokku (lisaks veel Netflix) kaotasid viis suuremat tehnoloogiagiganti eile kokku 150 miljardit dollarit oma väärtusest.

Lisaks valitsusasutustele on võtnud tehnoloogiaettevõtted ette seadusandjad, sest oma uurimist alustas ka USA parlamendi alamkoja, Kongressi, justiitskomisjon.

Peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate hinnaliikumisi peegeldav Nasdaqi koondindeks langes 1,6 protsenti, samal ajal kui laiema turu liikumisi peegeldav S&P 500 indeks langes vaid 0,3 protsenti ning juhtivaktsiate indeks Dow Jonesi tööstuskeskmine tegi hoopis mõnepunktilise tõusu. Viimase indeksi koosseisus on nimetatud hiidudest vaid Apple.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles