Börsidel oli masendav maikuu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kaupleja New Yorgi börsil 31. mail.
Kaupleja New Yorgi börsil 31. mail. Foto: Don Emmert / AFP/Scanpix

President Donald Trumpi aktiviseeritud kaubandussõda ja tehnoloogiagiganti Huaweid ähvardav embargo kukutas mais USA aktsiaindeksit S&P 500 6,6 protsenti, mis halvemuselt teine mai alates eelmise sajandi kuuekümnendatest aastatest.

Terves maailmas kaotasid investorid maailmas kokku neli triljonit dollarit.

«On selge, et langusruumi on veel,» ütles Bloombergile investeerimisfirma Federated Investors portfellijuht Steve Chiavarone. «Selleks, et turg selgelt taas tõusma hakkaks, vajame positiivset selgust Hiinaga, Mehhikoga, poliitikaga tervikuna ning Fed (USA keskpank Föderaalreserv – T.O.) peaks ilmselt ka midagi tegema. Aga seda on väga palju tahta,» lisas ta.

Tallinna börs sai 31. jaanuaril 23-aastaseks ning mai on olnud kogu selle aja kehvuselt  septembri tagantpoolt teine. Börsiindendeks OMXT (varem Talse) on maikuus keskmiselt langenud 2,08 protsenti, mistõttu selle aasta maikuine 1,44-protsendiline langus ei tundugi nii väga hull. (Septembrikuu keskmine langus on 3,18 protsenti ning kolmas kuu, kus indeksi keskmine muutus on negatiivne, on oktoober – miinus 1,93 protsenti. Ülejäänud kuudel on meie börsiindeks keskmiselt tõusnud).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles