Mil Huawei on nokdaunis, võitlevad Nokia ja Ericsson maailmavalitsemise pärast (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Nokia juht Rajeev Suri Barcelona mobiilimessil selle aasta veebruaris.
Nokia juht Rajeev Suri Barcelona mobiilimessil selle aasta veebruaris. Foto: Yves Herman / Reuters/Scanpix

Ajal mil USA on kuulutanud Huaweile sõja, püüavad Hiina mobiilivõrkude tootja kaks suurimat rivaali, Nokia ja Ericsson olukorda oma kasuks pöörata.

Kolmapäeval teatasid nii Soome Nokia kui ka Rootsi võrguseadmete tootja Ericsson, et hakkavad tarnima 5G võrguseadmeid Jaapani telekomifirmale SoftBank. Tegemist ei ole esimese korraga, mil SoftBank eelistab Huaweile kahte Põhjamaa konkurenti, kirjutab The Wall Street Journal.

Mõnevõrra varem võitis Ericsson lepingu Taani telekomifirmaga asendamaks Huawei seadmeid, kui ettevõte hakkab arendama 5G võrku. Ericssoni sõnul on ettevõte juba võitnud 18 lepingut, kus nad asendavad viienda generatsiooni võrgu arendamisel konkurenti.

Nokia teatas hiljuti, et võitis Huaweilt 5G võrguseadmete ehitamise lepingu Vodafone’ilt Saksamaal. Soome ettevõtte sõnul on nemad võitnud lepinguid Ericssoniga võrreldes kaks korda rohkem. Ericssoni sõnul ei usu nad seda numbrit, aga pole avaldanud ka lepingute detaile, kirjutab majandusleht.

Pole teada kui palju selliseid lepinguid on tulnud Huawei arvelt.

«Me pole näinud olulist mõju oma 5G müügile,» ütles Huawei pressiesindaja The Wall Street Journalile. Ta möönis siiski, et neil on kahju Taani telekomifirma TDCst, kes on nende klient olnud 12 aastat, ilmajäämisest.

SoftBanki viimane liigutus on Huaweile halb uudis, ütles Londonis asuva investeerimispanga Liberum analüütik Janardan Menon, kes katab nii Nokiat kui ka Ericssoni. «Tegemist on ilmselt USA valitsuse survele teistele riikidele, kaasa arvatud Jaapan, mis algas eelmise aasta algusest, tulemusega,» selgitas analüütik.

USA surve Hyawile on tugevdanud konkurentsi Nokia ja Ericssoni vahel, kes on mobiilivõrkude seadmete turuosalt Huawei järel vastavalt teisel ja kolmandal koha.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles