Ettevõtlussektori müügitulu suurenes 7 protsenti

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Ettevõtete müügitulu suurenes 7 protsenti.
Ettevõtete müügitulu suurenes 7 protsenti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti andmetel müüsid ettevõtted selle aasta esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 14,8 miljardi euro eest, mida oli 7 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal.

2018. aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenes müügitulu enamikul tegevusaladel, vaid kinnisvara ja mäetööstuse tegevusalal oli müügitulu väiksem. Enim suurenes müügitulu hariduse ning kutse-, teaduse- ja tehnika tegevusalal. Suurima panuse sektori müügitulusse andsid kaubanduse ja töötleva tööstuse ettevõtted. Mõlema tegevusala müügitulu kasvas 6 protsenti.

Ettevõtete kulud olid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 8 protsenti, sh tööjõukulud 10 protsenti suuremad. Nii hõivatute kui ka töötatud tundide arv kasvas aastaga 3 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus müügitulu alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 31 800 eurot kvartalis ehk 4 protsenti rohkem kui aasta varem samal ajal.

Esimeses kvartalis investeerisid ettevõtted 756 miljonit eurot, mida on kolmandiku võrra rohkem kui aasta varem samal ajal. Peamiselt investeeriti masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Ligi poole koguinvesteeringutest tegid töötleva tööstuse, veondus- ja laondus- ning kinnisvaraettevõtted.

2018. aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenesid kõik investeeringud, neist enim investeeringud maasse ning masinatesse ja seadmetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles