Jürgen Ligi: eelarvemiinuse põhjustas rahandusministrite valik (3)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy

Kärpekavani viinud eelarvemiinuse tekitas Jüri Ratase eelmine valitsus ja tema rahandusministrite valik, ütles riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige ja endine rahandusminister Jürgen Ligi kolmapäeval saates «Otse Postimehest».

«Viimased kaks rahandusministrit on olnud huvigruppidele pugejad ja ootuste üleskütjad ning tulnud vastu kõigile rahaküsijatele. Praegu kärbitakse eelkõige selle sama kamba valimislubadusi. Ratas lubas kõigile huvigruppidele raha, toetust, tasuta asju ja kõige valmisehitamist. See oli küüniline ootuste üleskütmine ja nüüd ootuste tagasivõtmine,» rääkis Ligi. Tema sõnul ei ole raha riigikassas varasemast vähem, sest majandus kasvab.

Ligi märkis, et enamuse rahandusministri tööpäevast peab moodustama mõtlemine ja valikute tegemine nii, et rahaline arvestus oleks kontrolli all. «Mina ei ole eelmise ja praeguse rahandusministri juures näinud ühtegi märki, selle kohta, et nad üldse tunneksid sõna «ei». See on pill pika ilu peale. Alles siin laiati, et me keerame eelarve pea peale, teeme kõike uut moodi ja saame dogmadest lahti, mõtestame investeeringud üle, raha hakkab tulema ja majandus kasvama,» rääkis Ligi. «See on sotsialistlik suurehitamine, mis peaks olema ammu unustatud ja veerand sajandit tarkust oleks nagu hoobilt läinud. Rahandusministri portfelli sai erakond, kes ütles, et küsimused raha allikatest on täiesti kohatud ja raha on küll,» lisas ta. 

Ligi kritiseeris ka valitsusliidu otsust langetada 1. juulist alkoholi aktsiisi, kuigi just Reformierakond on kritiseerinud Ratase valitsuse 2016. aasta otsust aktsiisimäärasid tõsta.

«Alkoholiaktsiiside langetamise struktuur on vildakas ja see soosib kanget alkoholi, mis on väga erinev Euroopa alkoholipoliitikast. Muidugi tuleks aktsiise langetada ja me peaksime seda toetama, aga mina ei ole võib-olla valmis selle eelnõu poolt hääletama, kui struktuurne viga sisse jääb,» ütles Ligi. «Praegu tehti äkiline otsus ja lätlased teevad äkilise otsuse vastu ja me võime täiesti narriks jääda,» lisas poliitik.

Ligi oli kriitiline ka uue väliskaubanduse ja infotehnoloogiaministri Kert Kingo suhtes, kes on mitmest välisreisist loobunud ning lubanud inglise keeles mitte suhelda. «Ta peaks kodus istuma, siis on kahju väiksem. Ma olen nõus, et maksumaksja võib seda ministrit üleval pidada, kui selline on poliitiline kokkulepe, aga ärgu ta välismaal käigu,» sõnas Ligi. «See on tegelikult vägisi tehtud ametikoht ja võib vaielda selle üle, kui palju suudab poliitiline võim edendada väikeriigi kaubandust.  Välismaale aga sõitku pealegi Jüri Ratas, ta on vähemalt rõõmus ja rõõsa,»märkis opositsioonipoliitik.  

Jürgen Ligi on riigikogu rahanduskomisjoni ja riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige, ta on olnud Reformierakonna valitsuses rahandus-, haridus-, kaitse- ja välisminister.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles