Maailma kalleim ravim päästab imikuid surmavast haigusest

PM Majandus
Copy
Imik.
Imik. Foto: The Image Works / TopFoto / Scanpix

USA ravimiamet kiitis heaks geeniteraapia, mis on mõeldud haruldase ja surmaga lõppeva imikute haiguse raviks. Tootja Novartis AG sõnul maksab teraapia 2,125 miljonit dollarit, kirjutab Wall Street Journal.

Geeniteraapia ravib pärilikku haigust, mida nimetatakse seljaaju lihaste atroofiaks ja mille ohvrid surevad enne kahe aastaseks saamis, kui nad ravi ei saa. Tegemist on tehnikaga, mis viib kehasse uut DNA-d vigase geeni parandamiseks. Ravimi nimeks on Zolgensma.

Zolgensma on hädavajalik diagnoosi saanud imikute päästmiseks, kuid ravimi hind tekitab küsimuse, kas riigid või tervisekindlustusfirmad saavad seda ravi pakkuda.

2,125 miljoni dollari suurune hinnalipik muudab ravimi maailma kõige kallimaks. Enne seda oli kalleim ravim geeniteraapia Luxturnaks, mis maksab 850 000 dollarit. 

Kuludega seotud murede leevendamiseks ütles Novartis, et pakub kindlustusandjatele võimalust maksta ravi eest võrdsetel ja iga-aastaste osamaksetega viie aasta jooksul. Ettevõte lubas väljastada ka osalisi tagasimakseid, kui ravi ei toimi.

Samuti kaitses Novartis kallist hinda, võrreldes seda juba turul olevate toodetega. Ravimite hindade analüüsiga tegelev ICER oli varem öelnud, et Zolgensma ei peaks maksma rohkem kui 1,5 miljonit dollarit, kuid ajakohastas oma analüüsi pärast uusi kliiniliste uuringute andmeid, mis näitasid paljulubavaid tulemusi väikelastele, keda raviti enne SMA sümptomite tekkimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles