Trump tahab lisada Huawei kaubandusleppe sisse

Rait Piir
, reporter
Copy
USA prresident Donald Trump.
USA prresident Donald Trump. Foto: AP/Scanpix

USA president Donald Trump ütles neljapäeval, et Hiina telekomihiid Huawei on «väga ohtlik», kuid ta on nõus ettevõtte eemaldama mustast nimekirjast USA-Hiina kaubandusleppe raames.

Washington keelas möödunud nädalal USA ettevõtetel Huaweiga äri tegemise, tuues põhjuseks rahvusliku julgeoleku. Huawei on maailma suurim telekomiseadmete valmistaja ja suuruselt teine mobiiltelefonide tootja. «Sõjalisest vaatepunktist on nad väga ohtlikud,» ütles Trump neljapäeval Valges Majas. «Samas kui me sõlmiks Hiinaga kaubandusleppe, siis võiks Huaweil selles lepingus mingi koht olla.»

Trump prognoosib endiselt kaubandussõja kiiret lõppu, kuigi Hiina pool on loobunud hetkel sisuliselt igasugustest läbirääkimistest pärast seda, kui USA kehtestas riigile uued imporditollid kaks nädalat tagasi.

USA välisminister Mike Pompeo süüdistas neljapäeval Huawei asutajat ja tegevjuhti Ren Zhengfeid valetamises oma suhete kohta Hiina valitsusega ja nimetas seda julgeolekuriskiks. «Huawei pole mitte ainult tihedalt seotud Hiinaga, vaid ka kommunistliku parteiga. Just need sidemed panevad ohtu Ameerika informatsiooni, mis läbib nende võrke,» ütles ta.

Huawei on korduvalt eitanud oma seoseid Hiina võimude, sõjaväe ja luureorganitega.

Huawei finantsjuht ja Ren Zhengfei tütar Meng Wanzhou vahistati detsembris Kanadas USA võimude palvel ja seisab hetkel silmitsi USAle välja andmisega. Washington süüdistab naist suurtele pankadele valeinfo andmises oma seoste kohta ühe Iraani ettevõttega. Meng eitab kõiki süüdistusi.

Suured ettevõtted üle kogu maailma on võtnud USA poole ja asunud külmutama Huawei toodete tellimist ja müüki. Jaapani konglomeraat Panasonic lõpetas näiteks mitmete Huawei seadmete tarnimise pärast seda, kui Briti kiibitootja ARM tegi sama. Suurte kiibitootjate alt ära hüppamine võib aga halvata Huawei nutitelefonide tootmise.

USA valitsus eraldas neljapäeval umbes 700 miljonit dollarit USA telekomiettevõtetele, et finantseerida Huawei seadmete eemaldamist nende võrkudest. Raha kasutatakse ka Hiina ettevõtete blokeerimiseks privaatsete 5G-võrkude loomisel.

Hiina kaubandusministeerium hoiatas neljapäeval Washingtoni, et ilma «võrdse austuseta kahe poole vahel» ei ole Peking nõus kaubanduskõnelustega üldse jätkama.

Trump tõstis 10. mail 200 miljardi dollari väärtuses Hiina impordile kehtiva 10-protsendise tolli 25 protsendi peale ja ähvardas kehtestada täiendavad tollid 300 miljardi dollari väärtuses Hiina importkaupadele. Hiina vastas omapoolsete tollidega ning katkestas kaubanduskõnelused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles