Teadaanne pensionäridele: paberil pensionitunnistus kaob igavikku (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Pensionitunnistus. FOTO: Elmo Riig/Sakala
Pensionitunnistus. FOTO: Elmo Riig/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalministeeriumil valmis eelnõu, millega plaanitakse viia nii pensionitunnistus kui ka puudega inimese kaart üle ühisele plastkaardisüsteemile.

Seni on sotsiaalkindlustusamet (SKA) väljastanud mõlemat eraldi. Plastkaardile üle minnes ei kaota oma kehtivust senised paberil olevad pensionitunnistused, mistõttu pole muudatuste jõustudes vaja minna taotlema uut kaarti.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles, et tänu uuele kaardile läheb inimeste elu mugavamaks, sest nii pensioni määramise kui ka puude raskusastme tuvastamise otsusega edastatakse talle juba kaart. «Ühe kaardi kasutuselevõtt vähendab dubleerimist, sotsiaalkindlustusameti töökoormust ja on kehtiva korraga võrreldes nii soodsam kui aja- ning keskkonnasäästlikum,» lisas Kiik.

Kui pensionäril tuvastatakse puue, annab sotsiaalkindlustusamet pensionitunnistuse ja puudega inimese kaardi edaspidi välja ühtse plastkaardina, kus on kohe olemas kõik vajalikud andmed.

Muudatuste jõustudes asendatakse senine paberil olev pensionitunnistus kaardiga. Kuna pensionitunnistus kehtib koos isikut tõendava dokumendiga, pole edaspidi pensionitunnistusele vaja ka pensionäri fotot.

Kaartide väljastamise kulust moodustab suurema osa postikulu. Puudega inimese kaartide postikulu aastas on ca 51 400 eurot, pensionitunnistuse postikulu ca 9400 eurot. Sotsiaalkindlustusamet väljastab aastas keskmiselt 57 600 puudega inimese kaarti ja 12 000 pensionitunnistust.

Muudatused on planeeritud jõustuma selle aasta 1. juulist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles