Eesti Pank laseb ringlusse kahe-eurose laulupeomündi (1)

PM Majandus
Copy
Laulupeo juubelimünt.
Laulupeo juubelimünt. Foto: Eesti Pank

29. mail kell 11 esitleb Eesti Pank laulupeo 150. aastapäevale pühendatud kahe-eurost käibemünti, mille kujundus on valitud laste joonistuskonkursi ja avaliku internetihääletuse kaudu. Pärast kutsetega esitlust tuleb münt müügile kell 14 Eesti Panga Iseseisvussaalis.

Laulupeomündi on kujundanud Tõrvast pärit Grete-Lisette Gulbis. Kokku vermiti miljon münti, millest 10 000 on kõrgema (BU) kvaliteediga ja müüakse mündikaardil. Laulupeomündi ja mündikaardi müük toimub Eesti Panga Iseseisvussaalis kell 14–17. Eesti Panga muuseum on sel päeval suletud. Alates kella 11st on laulupeo kahe-eurone münt ja mündikaart saadaval ka Omniva e-poes.

Eesti Pank suunab viiendiku laulupeomüntidest otse jaekaubandusse, et münti oleks võimalik vahetusrahana saada ka poekassast. 10 000 münti müüakse koos mündikaardiga. Mündikaarte broneerida ei saa ja korraga saab osta kuni viis kaarti.

Laulupeomündi kujundust saab vaata Eesti Panga kodulehelt. Grete-Lisette ise on öelnud, et kavandi tegemisel inspireerisid teda laulupeorongkäigu rahvarõivad ja rõõmuhõiked ning laulupeoliste read, mis looklesid nagu merelained.

2017. aasta sügisel toimunud joonistuskonkursile saatsid lapsed ligi 8000 tööd, mille seast valis eelžürii välja 96 joonistust, mis esitati hindamiseks žüriile. Eelžürii koosnes keskpanga töötajatest ja iga joonistust hindas vähemalt kolm inimest.

Eelmise aasta jaanuaris valis mündižürii omakorda välja kaheksa kavandit (igast vanuserühmast kaks), mis pandi internetihääletusele. Grete-Lisette Gulbise kavandi poolt hääletas 2887 inimest ehk 35 protsenti kõigist hääletajatest, keda kokku oli 8322.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles