Patarei merekindlus läheb miljonite eest enampakkumisele

BNS
Copy
Patarei merekindlus ja endine vangla.
Patarei merekindlus ja endine vangla. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) alustas Patarei merekindluse müüki avalikul enampakkumisel alghinnaga 4,5 miljonit eurot.

Enampakkumise periood on kuus kuud, mille jooksul on Patarei merekindluse ostuhuvilisel võimalik tutvuda kinnistutega, müügitingimustega ning koostada omapoolne pakkumus. Pakkumuste esitamise tähtaeg on 12. novembril kell 14, teatas RKAS.

Enampakkumisel osalemiseks tuleb esitada pakkumus RKAS-i kontorisse aadressil Lelle 24. Enampakkumise võidab kõrgeim pakkumine. Müügileping sõlmitakse enampakkumise võitjaga 60 päeva jooksul enampakkumise tulemuste kinnitamisest.

Merekindluse renoveerimisel rajatakse endise vanglahoone idapoolsesse ossa rahvusvaheline uurimiskeskus ning mälestusmuuseum. Näitust korraldab ja muuseumi loomist koordineerib Patareis üürilepingu alusel tegutsev Eesti Mälu Instituut.

Patarei merekindlus asub Põhja-Tallinna piirkonnas. Tallinna lahe kaldal ainulaadse arhitektuurse ja omapärase sisearhitektuurse lahendusega merekindlus on äratuntav nii maalt kui merelt. Tegemist on ajaloolise hoonekompleksiga, mis on Tallinna merepiiril ning mille ajalugu ulatub pea 200 aasta taha.

Patarei merekindlus asub aadressidel Kalaranna 28, Kalaranna 30 ja Vesilennuki 4. Patarei merekindluse suhtes kehtib Patarei ja Lennusadama piirkonna detailplaneering ning Kalaranna 28 ja Vesilennuki 4 kinnistu detailplaneering. Detailplaneeringutest tulenevad õigused ja kohustused lähevad üle tulevasele kinnistute omanikule. Hoonete arv kruntidel võib olla kokku 11, kinnistute sihtotstarve on elukondlik ning äri- ja ühiskondlik.

1828. aastal kinnitas Nikolai I Tallinna kaitsekava, mille raames hakati välja ehitama tähtsamat rannakaitseobjekti rannakaitsepatareid. Samas asukohas olid juba varem paiknenud alates Rootsi aegadest rannakindlustused. Massiivse hoone ehitus algas 1829. aastal ning valmis 1840. aastaks. Patarei merekindlus koosneb kaarjast (gorž) ning teravnurksest (lünett) hooneosast ning kõrvalhoonetest.

Väljaspool Eestit nõustab Patarei merekindluse müüki RKAS-i müügipartner Colliers International.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles