Mainekas Saksa ökonomist hoiatab uue eurotsooni kriisi eest (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Itaalia euromünt.
Itaalia euromünt. Foto: Christian Ohde / imago/Christian Ohde

Saksamaa üks kõige tunnustatumaid majanduseksperte doktor Lars Feld ütles Briti rahvusringhäälingule BBC, et Euroopa Liit seisab silmitsi majanduskriisiga, mis võib alata Itaaliast. Samas pole Itaalia tema hinnangul kriisi ainus põhjustaja.

Feldi sõnul suudab Itaalia vaevu majanduslikult oma pea vee peal hoida ning kõigub majanduskriisi äärel. Itaalia euroskeptikutest valitsus vastutab kahe triljoni euro suuruse riigivõla eest ning plaanib selle taustal avalikke kulutusi veelgi laiendada, minnes nii vastuollu Euroopa Komisjoni reeglitega.

«Itaalia pangandussüsteem on hetkel äärmiselt ebakindel. Seitse suurt Itaalia laenajat on vajanud viimase kolme aasta jooksul päästmist. Kui Itaalias algab kriis, siis sealne pangandussüsteem nakatab kiiresti ka teiste riikide pangandused,» ütles Feld BBC-le. «Ma näen, et siit võib alata uus euro kriis.»

Saksamaa tööstus logiseb ja nõudlus Hiinast kahaneb

Feld hoiatas ka enda riigi majanduse eest. Tema sõnul polnud Saksamaa autotööstus valmis möödunud aastal kehtestatud karmimateks heitmeregulatsioonideks. Lisaks tabas suvel Reini jõge tugev põud, mis viis veetaseme nii alla, et häiris tugevalt kaupade transporti mööda jõge.

Lisaks kannatab Saksamaa majandus USA-Hiina kaubandussõjast. Tootmine moodustab umbes viiendiku Saksamaa aastasest sissetulekust ning nõudlus Saksa ekspordi järele on Hiinas kaubandussõja jooksul vähenenud.

Feldi sõnul üritab Saksa valitsus küll tööstust toetada, kuid see ei anna riigile konkurentsieelist digitaalsel ajastul, mil riikide vahel toimub üha tihedam kaubanduslik ja tehnoloogiline võistlemine. Ökonomist leiab, et Saksamaa võiks tõsta oma konkurentsivõimekust näiteks makse alandades.

Euroopa valimised

Feldi hoiatus tuleb ajal, mil 28 Euroopa Liidu liikmesriiki valivad uut parlamenti. Euroopa Komisjon on samal ajal vähendanud üleeuroopalise majanduskasvu prognoosi sellel aastal ainult 1,4 protsendi peale, mis on vaid natukene rohkem Brexiti küüsis vaevlevast Suurbritanniast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles