Nuudleid pakkuv Korea söögikoht osutus Põhja-Korea salaoperatsiooniks (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Põhja-Korea toitlustajad Pyongyangis. Foto on illustreeriv.
Põhja-Korea toitlustajad Pyongyangis. Foto on illustreeriv. Foto: Jon Chol Jin / AP

Vietnami pealinnas Hanois tegutsevat Korea söögikohta kahtlustatakse illegaalse näotuvastustarkvara müügis, millega finantseeritakse Põhja-Korea režiimi.

USA kaitseuuringute mõttekoja C4ADS (Center for Advanced Defense Studies) eksperdi Jason Arterburni sõnul teenivad Põhja-Korea heaks välisriikides töötavad programmeerijad igal aastal sadu tuhandeid dollareid, millega finantseeritakse paariariigi sõjatööstust ning diktaatori Kim Jong-uni pillavat elustiili. Illegaalse tarkvara müügiga hiilitakse kõrvale ÜRO majandussanktsioonidest, mis kehtestati 2017. aastal, vahendab CNN.

C4ADS avastas, et nuudleid ja kimtšid pakkuv söögikoht on seotud tarkvaraettevõttega Future Tech Group, millel on omakorda seos salapärase Malaisia ettevõttega Glocom, mida ÜRO on kahtlustanud juba pikalt illegaalses relvamüügis Põhja-Korea heaks. Glocomi ja Future Tech Groupi veebilehed jagavad isegi sama IP-aadressi.

Eksperdid hoiatavad, et Põhja-Korea arendajate müüdav tarkvara sisaldab sageli tagauksi, mida Pyongyangi häkkerid saavad vajadusel rakendada. ÜRO kardab nüüd, et Korea toitu pakkuvad söögikohad üle kogu Aasia võivad tegeleda sanktsioone eirava eirava illegaalse tarkvara müügiga. Üks taoline söögikoht ei teeni tõenäoliselt terve riigi jaoks kuigi palju raha, aga terve hulk võivad seda teha küll.

Koreast põgenenud inimesed on varem öelnud, et Põhja-Korea heaks töötavates söögikohtades serveerivad toitu sageli kauni välimusega noored naised, kes on treenitud meelelahutajad, esinejad ja muusikud. Režiim valib selliseid naisi nende välimuse, ülima lojaalsuse ja andekuse järgi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles