USA maksab riikidele Vene ja Hiina relvade ostmisest loobumise eest (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
USA Apache ründehelikopterid.
USA Apache ründehelikopterid. Foto: Joe Giddens / PA Wire/PA Images

USA välisministeerium plaanib laiendada võrdlemisi vähetuntud programmi, mille raames makstakse riikidele raha, kui nad eelistavad Venemaa ja Hiina sõjatehinka ostmise asemel hoopis Ühendriikide relvi.

Projekt on nüüdseks aasta vana ja selle raames on tehtud makseid kuuele Ida-Euroopa riigile, kes tahavad soetada uusi helikoptereid ja jalaväe lahingumasinaid. Välimisministeerium on pidanud projekti edukaks ja tahab laiendada seda ka ülejäänud maailmale, lisades kokkuleppe alla ka Hiina sõjatehnika, kirjutab Defense One.

Raha saamiseks peavad riigid vabanema kõigist oma Venemaal või Hiinas valminud relvadest, lubama mitte osta uusi Vene/Hiina relvasüsteeme ning ostma vähemalt osaliselt omal finantseerimisel USA sõjatehnikat. Välisministeeriumi sõnul on projekti eesmärgiks aidata USA nõrgematel liitlastel oma relvajõud moderniseerida ning samas ise selle pealt ka natukene teenida.

Kokku on lubanud USA maksta kuuele Ida-Euroopa riigile 190 miljonit dollarit. Nendeks riikideks on:

  • Albaania - 30 miljonit helikopterite jaoks
  • Bosnia - 30,6 miljonit helikopterite jaoks
  • Horvaatia - 25 miljonit jalaväe lahingumasinate jaoks
  • Kreeka - 25 miljonit jalaväe lahingumasinate jaoks
  • Põhja-Makedoonia - 30 miljonit jalaväe lahingumasinate jaoks
  • Slovakkia - 50 miljonit helikopterite jaoks

USA plaanib välisministeeriumi ametnike sõnul täiendavaid projekte 50 - 100 miljoni dollari ulatuses ning sihib lisaks Ida-Euroopale ka Kesk-Aasia, Kagu-Aasia ja Aafrika riike, et nõrgestada Venemaa ja Hiina geopoliitilist mõjuvõimu nende piirkondades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles