Ökonomist: Putin on endiselt seotud organiseeritud kuritegevusega (4)

BNS
Copy
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Sergey Guneev / Sputnik

Vladimir Putin oli 1990. aastate esimeses pooles sügavalt seotud organiseeritud kuritegevusega Peterburis ja on seda tegevust jätkanud ka hiljem Vene presidendina, ütles Rootsi ökonomist Anders Åslund laupäeval Lennart Meri konverentsil.

«Presidendina pani Putin rahategemismasina tööle 2004. aastal teise ametiaja alguses koos vendade Rotenbergide ja Gennadi Timtšenkoga,» sõnas mõttekoja Atlantic Council teadur rahapesule ja kleptokraatiale pühendatud arutelupaneelis.

Boriss Nemtsovi ja Vladimir Milovi hinnangul on Putin ja tema semud võtnud alates 2008. aastast riiklikust gaasikontsernist Gazprom välja 60 miljardit dollarit.

«Gazprom ei ole äriettevõte, see on korruptsiooni tööriist ja geopoliitiline instrument,» lausus Åslund.

«Kuidas Putini ja tema semude rikastumismasin toimib? Suur valdkond on riigihanked,» sõnas ta.

Rootsi ökonomisti sõnul saavutas Gazpromi turuväärtus oma lae 2008. aastal tasemel 369 miljardit dollarit. «Praegu on see 60 miljardit, miks? Sest Gazprom töötab Timtšenko, Rotenbergide, Putini ja Kovaltšuki, mitte oma aktsionäride heaks,» lausus ta.

Åslundi sõnul on aastane kapitali väljavool Venemaalt olnud alates 2006. aastast umbes 15-20 miljardit dollarit. «Miks nad kapitali välja viivad? Sest Venemaal ei ole omandiõigusi.»

Ta nimetas peamiste Vene raha sihtkohtadena jurisdiktsioone nagu Küpros, Briti Neitsisaared, Kaimainisaared, kust see jõuab USA-sse ja Suurbritanniasse.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles