Muinaspaadi ehitamisest tehakse film

Jaano Martin Ots
Copy
Karuskose haabjavalmistamise laagris valminud lootsik
Karuskose haabjavalmistamise laagris valminud lootsik Foto: HENN SOODLA / PRNPM/EMF
  • Rahvakultuuri keskus toetab Haabjaseltsi taotlust UNESCO-le
  • Ühepuulootsiku ehitamine on üks vanemaid veesõiduki valmistamise viise

Eesti Haabjaselts koostab taotlust Soomaa haabjakultuuri kandmiseks UNESCO kiireloomulist kaitset vajava vaimse kultuuripärandi nimekirja. Haabjaentusiastide püüdlusi toetab Rahvakultuuri Keskus.

Haabjaseltsi eestvedaja Aivar Ruukel ütles, et Rahvakultuuri Keskus tegi otsuse toetada kultuuripärandi nimekirja esitamiseks vajaliku dokumentatsiooni koostamist ning finantseerib ka haabjaehitust kujutava filmi tootmist. 

Ühepuulootsiku ehk haabja valmistamine on üks vanemaid veesõiduki ehitamise viise, mis Soomaal on elava pärimusena tänapäevani kandunud. Ainulaadne ja väärtuslik lootsikuvalmistamise oskus on Soomaal põlvest põlve edasi antud ja ka tänapäeval on Ruukeli eestvedamisel välja koolitatud uusi haabjameistreid. Üleujutuste poolest tuntud Soomaal oli haabjas läbi sajandite hädavajalik liiklusvahend. Tänapäeval on kergemad ja vastupidavamad plastist veesõidukid jõudnud ka Soomaale ning haabjaid valmistavad ja kasutavad entusiastid peamiselt pärandi elus hoidmiseks. 

«Peame juba praegu mõtlema tulevikule ja tagama, et ka 20-30 aasta pärast on haabjakultuur Soomaal elujõuline,» põhjendas Ruukel, miks Haabjaselts paadivalmistamisele ülemaailmset vaimse kultuuripärandi kaitset soovib saavutada.

Haabjaselts tahab taotluse UNESCO-le esitada 2020. aasta märtsis, selleks tuleb vajalikud dokumendid vormistada veel käesoleva aasta jooksul. Kultuuriministeerium on UNESCO-le taotluse esitamisele oma toetust juba väljendanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles