Valimised algasid praagiga: kandidaatide nimekirjad pöörati rakenduses pea peale (7)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Reformierakonna vales järjekorras kandidaadid valimisrakenduses
Reformierakonna vales järjekorras kandidaadid valimisrakenduses Foto: Kuvatõmmis

Täna hommikul aktiveeritud Euroopa Parlamendi valimiste e-hääletamise valimisrakendus on osutunud praagiks, kuna selles sisalduvad kandidaatide nimekirjad on võrreldes tegelikega pööratud pea peale.

Näiteks sotside kolm esinumbrit on ametlike valimisnimekirjade kohaselt Marina Kaljurand, Sven Mikser ja Ivari Padar. Rakenduses on nende järjekorraks aga Mikser – Padar – Kaljurand.

Sotside vales järjekorras kandidaadid
Sotside vales järjekorras kandidaadid Foto: Kuvatõmmis

Sugugi parem ei ole seis Reformierakonnaga, kus järjestusest Andrus Ansip – Taavi Rõivas – Urmas Paet on saanud järjestus Rõivas – Paet – Ansip.

EKRE valimisnimekirja esinumber on äpi kohaselt aga Anti Poolamets, kes tegelikus nimekirjas on alles neljandal kohal.

Erakond Eesti 200 pöördus juba ametliku järelepärimisega  valimiskomisjoni poole, milles nõuab infot suvaliselt muudetud valimisnimekirjade kohta.

«16. aprillil viis Vabariigi Valimiskomisjon liisuheitmise, et selgitada välja nii erakondade nimekirjades kandideerijate kui ka üksikkandidaatide registreerimisnumbri ja avaldas kandidaatide nimekirja vastavalt loositud järjekorranumbritele. E-hääletuse valijarakenduses kuvatav valimisnimekirjade järjekord sellele ei vastanud,» märgib Eesti 200.

Erakond tahab muu hulgas teada, kes ja millisel alusel on paigutanud nimekirjad ning kandidaadid järjekorda e-hääletuse valijarakenduses.

Komisjoni poole on juba pöördunud ka sotsid.

«Märkasime täna hommikul e-hääletama asudes isegi, et sotsiaaldemokraatide kandidaatide järjekord on segi, meie nimekirja esinumber Marina Kaljurand on rakenduses sattunud kolmandaks. Õnneks on nii tema nime ees asuv number 113 kui ka kõigi teiste kandidaatide numbrid õiged. Oleme suhelnud ka valimiskomisjoniga, kes on lubanud selle eksituse kõrvaldada ja reastuse korda teha,» ütles sotside pressiesindaja Andri Maimets.

Hääled läksid arvesse

Vabariigi valimisteenistus tunnistas probleeme kandidaatide nimekirjaga, kuid kinnitas, et inimesed seetõttu uuesti valima ei pea.

«Esimene poolteist tundi oli tõesti kandidaatide järjekorranumbrite sorteerimise loogika häiritud. Küll aga olid kõik kandidaatide numbrid õiged, kõik antud hääled läksid lugemisse ja valija uuesti hääletama ei pea,» sõnas valimiste meedianõunik Kristi Kirsberg Postimehele.

Postimees kontrollis rakendust uuesti kell 11.09 ning siis olid kandidaatide nimekirjad juba tõesti õiges järjestuses.

Esimese kahe tunniga oli Euroopa Parlamendi valimistel e-hääletanud 6517 inimest.

Euroopa Parlamendi valimistel on kasutusel avatud nimekirjade süsteem, kus erakondade pakutud nimekirjad pööratakse ümber reaalselt saadud hääle põhjal.

Sotsiaalmeedias avaldavad vaegnägijad pahameelt ka selle üle, et rakendus ei toeta kõigis enamlevinud arvutisüsteemides nende vajadusi.

«Tahaks tervitada valijarakenduse loojaid. Ilmselgelt pole oma tööd korralikult jälle tehtud, sest valijarakendus ei ole MacOsis mitte ühelegi nägemispuudega inimesele ligipääsetav. Huvitav, millal meie riik teenuseid luues ükskord ometi kõigile mõtlema hakkab?» küsib näiteks nägemispuudega ajakirjanik Jakob Rosin sotsiaalmeedias ja märgib, et  Windowsi platvormil on ligipääsetavus siiski tagatud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles