SEB: teise samba muutmise plaan kahjustab Eesti ettevõtteid

BNS
Copy
SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev.
SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev. Foto: Erakogu

SEB fondijuhi Endriko Võrklaeva hinnangul kahjustab teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmise plaan juba praegu Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi.

«SEB pensionifondid on erinevatesse erakapitali ja kinnisvarafondidesse investeerinud või andnud lubadusi investeerida ligi 50 miljoni euro ulatuses. Enne uue koalitsioonilepingu avalikustamist oli meie plaan kodupiirkonna investeeringutega jätkata või neid isegi suurendada. Praegune olukord sunnib aga vähemlikviidseid ja pikema tähtajaga investeeringuid vaatama teise pilguga,» märkis Võrklaev pressiteates.

Sel aastal jõustunud muudatused investeerimisfondide seaduses andsid fondidele senisest paindlikumad võimalused Eestisse ja kodupiirkonda investeerimiseks. «Enne kui need muudatused jõudsid aga tööle hakata, pööras uus valitsuskoalitsioon need head kavatsused pea peale,» ütles fondijuht.

Tema hinnangul ei saa vastutustundlik fondivalitseja endale lubada uute ebalikviidsete investeeringute tegemist, kui üks valitsuspartner kasutab administratiivset ressurssi pensionifondide ja laiemalt pikaajalise säästmise ja investeerimise halvustamiseks ning õhutab kas tahtlikult või tahtmatult inimesi oma sääste ära kulutama.

«Paradoksaalsel kombel võivad siin võitjaks osutuda hoopis pangad, sest rahastamisel väheneb konkurents pensionifondide poolt ja meie ettevõtted kinnistatakse veelgi rohkem pankade kui laenuandjate külge,» lisas Võrklaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles