USA – Hiina kaubandussõda võtab täistuurid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
USA tollid Hiina kaupadele.
USA tollid Hiina kaupadele. Foto: P M

Aktsiaturud läksid eile suurde langusse, sest USA ja Hiina kaubandusläbirääkimised jooksid liiva ning USA kergitas umbes 200 miljardi dollari väärtuses kaupade imporditariifid 25 protsendile ja lubas kehtestada tollid kõigile Hiinast imporditavatele kaupadele veel 300 miljardi dollari väärtuses. Hiina vastas omakorda tariifide tõstmisega 60 miljardi dollari väärtuses kaupadele.

USA aktsiaturud, mis reedel suhtusid USA ähvardustesse suhteliselt rahulikult ja lõpetasid kauplemispäeva plussis, läksid eile esimestel kauplemistundidel suurde langusse. Aktsiaindeksid kukkusid esimese tunniga üle kahe protsendi, peamiselt tehnoloogiasektorit peegeldav Nasdaqi koondindeks koguni 2,75 protsenti.

Veel eelmise nädala alguses saatsid nii USA kui ka Hiina valitsus signaale, et kahe maailma suurima majandusega riigi kaubanduslepe on nii kaugel, et arutluse all on juba allkirjastamistseremoonia logistikaküsimused. Mõni päev hiljem oli olukord nii kardinaalselt muutunud, et hiinlased mõtlesid, kas enam üldse läbirääkimistele tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles