Trump andis korralduse tõsta tariife pea kogu Hiina impordile

Copy
President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Donald Trump valas reedel õli tulle kaubandussõjale Hiinaga, andes korralduse tõsta tariife pea kogu ülejäänud impordile sellest maailma suuruselt teise majandusega riigist. 

Otsus seab ohtu üleilmse majanduskasvu ja finantsturgude stabiilsuse.

Olles kiitnud Twitteris kaks päeva Washingtonis väldanud kaubanduskõnelusi kui konstruktiivseid ja siiraid, otsustas Trump hoopis teoks teha oma varasema ähvarduse.

«President andis meile korralduse alustada protsessi tariifide tõstmiseks pea kogu ülejäänud impordile Hiinast, mille väärtus on umbes 300 miljardit dollarit,» ütles oma avalduses USA kaubandusesindaja Robert Lightizer.

Vaid vähem kui 24 tundi varem oli Washington tõstnud tariife 10-lt 25-le protsendile 200 miljardi dollari väärtuses Hiina impordile.

Protsessi üksikasju täpsustakse ja kommenteeritakse esmaspäeval enne lõplikku otsust tariifide osas. Need jõustuvad siiski ilmselt mitte varem kui mõne kuu pärast.

Peking on lubanud vastata vajalike vastumeetmetega. 

Varem reedel ütles Trump, et Ühendriikide ja Hiina kaks päeva kestnud läbirääkimised olid siirad ja konstruktiivsed ning arutelud jätkuvad.

Trump märkis, et ta «võib, aga võib ka mitte» tühistada Hiina kaupadele määratud tariifid sõltuvalt sellest, mis tulevaste kõneluste käigus juhtub.

Twitterisse postitatud optimistlikes säutsudes märkis Trump: «Suhted minu ja president Xi (Jinpingi) ja minu vahel püsivad tugevad.»

Mullu kehtestasid maailma kahe suurima majandusega riiki kahepoolsele kaubandusele 360 miljardi dollari jagu tariife. Washington süüdistab Hiinat katses saavutada tööstuslik liidripositsioon ebaõiglaste kaubandustavade kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles