Trump kehtestas Hiinale uued tariifid

Copy
USA president Donald Trump ja Hiina eluaegne president Xi Jinping.
USA president Donald Trump ja Hiina eluaegne president Xi Jinping. Foto: Damir Sagolj / REUTERS

Eesti aja järgi kell 7 hommikul jõustus USA otsus tõsta 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupade imporditolli 10 protsendilt 25 protsendini.

Trump ütles neljapäeval, et sai just «ilusa kirja» Hiina ametikaaslaselt Xi Jinpingilt ja kaubandusleppe sõlmimine on endiselt võimalik.

«See on täiesti teostatav. Ma sain eile öösel president Xi käest väga ilusa kirja. Tehkem koostööd ja vaatame, kas me saame midagi korda saadetud,» kiitis Trump ajakirjanikele Valge Maja juures.

Läbirääkimised algasid pärast seda, kui USA ja Hiina tõstsid mullu suvel tariife 360 miljardi dollari väärtuses teineteise kaupadele. Keskne küsimus on Washingtoni etteheide Pekingi ebaõiglastele kaubandustavadele, sealhulgas ülemäärane riigiabi, tehnoloogia varastamine ja turuligipääsu piiramine.

USA-Hiina kaubanduskõnelused jätkuvad reedel Washingtonis teist päeva, teatas Valge Maja enne seda, kui jõustusid USA imporditollide tõstmine Hiina kaupadele.

Ühendriikide president Donald Trump kohtus riigi kaubandusvoliniku (USTR) Robert Lighthizeri ja rahandusministri Steven Mnuchiniga pärast nende esimest kohtumist Hiina delegatsiooniga ja pooled «leppisid kokku jätkata arutelusid homme hommikul USTR-i» büroos, teatas Valge Maja avalduses.

Lighthizer ja Mnuchin pidasid Hiina delegatsiooni juhtiva asepeaministri Liu He'ga ka tööõhtusöögi, lisas Valge Maja.

Hiina lubas reedel rakendada vajalikke vastumeetmeid pärast seda, kui jõustus USA imporditollide tõus suures ulatuses riigi kaupadele.

«Hiina kahetseb sügavalt seda, et on sunnitud rakendama vastumeetmeid,» teatas Hiina kaubandusministeerium avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles