Prokuratuur kahtlustab Vjatšeslav Leedot pankroti põhjustamises (11)

Copy
Vjatšeslav Leedo.
Vjatšeslav Leedo. Foto: Saarte Hääl

Eile, 8. mail otsisid keskkriminaalpolitsei töötajad Saaremaal läbi Vjatšeslav Leedole kuuluvate ettevõtete Saaremaa Laevakompanii ja Holostovi Kinnisvarahalduse kasutuses olevad ruumid. Prokuratuur kahtlustab Leedot pankroti põhjustamises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo talituse juht Ats Kübarsepp lisas, et läbiotsimise eesmärk on leida tõendeid, mis seni tuvastatut kinnitavad või ümber lükkavad ja aitavad välja selgitada tõe.

«Praguseks kogutud tõendite baasil oleme jõudnud faasi, kus on vaja uurida ettevõtte raamatupidamisdokumente ja muid tõendeid, mida on võimalik läbiotsimiste käigus leida,» ütles Kübarsepp.

Kriminaalasjas on neli kahtlustatavat. Vjatšeslav Leedot kahtlustatakse pankroti põhjustamises ja võltsitud dokumendi kasutamises ning Tõnis Rihvki dokumendi võltsimises ja maksejõuetuse põhjustamises. Veel üks ettevõttega seotud inimene sai kahtlustuse võltsimises ning üks pankroti põhjustamisele kaasaaitamises.

Ülekuulamised jätkuvad

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe ütles, et kahtlustuse esitamine ei tähenda, et süüküsimus oleks otsustatud, kuid inimestel on õigus saada infot selle kohta, milline on nende staatus kriminaalasjas. 

«Riigi ülesanne on tagada õiglane ja läbipaistev majandus- ja konkurentsikeskkond ning kui ettevõtte pankroti põhjustamise asjaoludes esinevad kuriteo tunnused, siis on meie kohus kahtlusi uurida,» selgitas Tuulemäe.

Läbiotsimiste järel algab leitud ja ära võetud dokumentide ning andmekandjate analüüsimine, kahtlustatavate ja oluliste tunnistajate ülekuulamine. Seejärel on võimalik otsustada menetluse edasine kulg.

Kriminaalmenetlus jätkub ning kahtlustuse täpsemaid detaile praegu avaldada ei saa. «Täna jätkuvad veel ülekuulamised ja me ei soovi, et tunnistajad kuuleksid kahtlustuse täpset sisu meediast,» selgitas prokurör.

Kriminaaluurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ning juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.

Leedo: mida selgem vesi, seda parem

Leedo ütles Postimehele, et ta tervitab prokuratuuri uurimist, kuna pankrotiprotsess on olnud pikk ja keeruline. «Kui nüüd kellelgi on kahtlused, siis pöördugu prokuratuuri poole,» märkis laevaärimees. 

Ta kiitis senist uurimisasutuste tööd, kes tema sõnul tutvuvaid vaid materjalidega ja vaatavad, kas asjad on õigesti aetud või mitte. «See on nende töö ja seda saab ainult tervitada,» märkis Leedo. 

«Ma eeldan, et pankrotihaldur ja korrakaitseorganid teevad oma tööd ausalt ja erapooletult. Mida selgem vesi on, seda vähem igasuguseid spekulatsioone,» lõpetas ta.

Leedo üks firma taotles teise pankrotti

Pärnu maakohus kuulutas Leedole kuuluva Saaremaa Laevakompanii pankroti välja läinud aasta novembris.

Pankroti väljakuulutamist taotles Leedo teine firma AS Holostovi Kinnisvarahaldus ning veel kaks osaühingut.

Pankrotihalduri Veli Kraavi aruande kohaselt on Saaremaa Laevakompanii kohustuste suurus üle 20 miljoni euro.

Kohus leidis, et Saaremaa Laevakompanii on maksejõuetu ning ei suuda rahuldada võlausaldaja nõudeid ja see suutmatus ei ole ajutine.

Kohus keelas Saaremaa Laevakompaniil käsutada oma vara ja teha tehinguid ilma pankrotihalduri nõusolekuta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles