Ober-Haus: töötute vara jõuab varsti müügile

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Kinnisvarafirma Ober-Haus hinnangul jõuab tööpuuduse kiire kasvu tõttu turule töökoha kaotanud kodanike ja riske valesti hinnanud ettevõtete vara.


«Kuna talvel lisandub kiiresti tõusnud laenumaksetele veel küttehindade järsk tõus, väheneb tarbimine, siis suureneb veelgi üüri- ja müügipakkumiste arv, mis on täiendavaks katalüsaatoriks hindade langemisele nii elukondlikul kui ärikinnisvaral,» leiab Ober-Hausi analüütik Rain Rätt, kel paluti hinnata, mis juhtub kinnisvaraturul aastal 2009.

Mehe sõnul võib lähiajal oodata halbade laenude tõttu varade sundmüükide järsku kasvu. «Seoses tööpuuduse kiire kasvuga jõuab turule töökoha kaotanud kodanike ja riske valesti hinnanud ettevõtete vara,» leiab analüütik.

Halva olukorra ning hindade languse on Räti hinnangul tekitanud tavakodanike kogenematus kinnisvaraturul, valitsev üldine mõttelaad - kinnisvara hind saab ainult tõusta ning kinnisvarabuumi võimaldav rekordiliselt odav krediidiressurss, mis valdavalt läbi Rootsi pankade siia saabus ja siis klientide pärast vihaselt konkureerima hakkas.

Küsimusele, millal võib oodata kinnisvarahindade tõusu, vastas Rätt, et mitte enne, kui on realiseeritud olemasolev laovaru ja halbade laenudega seotud kinnisvara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles