Rahapesukahtlusega Danske eksjuhi kodu otsiti läbi

Copy
Thomas Borgen.
Thomas Borgen. Foto: Andrus Peegel

Danske Banki endise juhi Thomas Borgeni kodu otsiti märtsis läbi ning tänaseks on Taani prokuratuur esitanud seoses Eesti rahapesukahtlusega kahtlustuse, vahendas Taani ajaleht Borsen.

Väidetavalt otsiti tema kodu läbi juba märtsis. Borgeni advokaadi Peter Schradieck ütles teisipäeval ajalehele Børsen, et uurijad otsisid panga eksjuhi kodu 12. märtsil läbi. Selle põhjal esitati Borgenile eelsüüdistus, mille sisu ei pea vastavalt Taani seadusandlusele avaldama.

Postimehel õnnestus tabada Taani prokuratuuri pressiesindaja Mikkel Thastum, kes ütles, et prokuratuur ei kommenteeri Borgeni advokaadi poolt meedias esitatud väiteid. Borseni kohaselt on samas kohtuasjas esitatud süüdistused veel vähemalt kahele Danske juhile rahapesuvastaste õigusaktide rikkumise eest.

Eesti riigiprokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistik kinnitas, et Danske Eesti endisele juhile Aivar Rehele pole kahtlustust esitatud. Prokuratuur lisas, et Eesti ja Taani teevad riikidevahelise uurimisrühma raames Danske kaasuse osas koostööd.

Novembris esitas Taani riigiprokuratuur rahapesuvastaste seaduste eiramise eest eelsüüdistuse ka Danske pangale.

Kuigi Thomas Borgen endal mingid süüd ei näinud, siis suuraktsionäride survel vabastati Borgen mullu oktoobris ametist seoses lahvatanud rahapesukahtluse skandaaliga, mille väitel liikus panga Eesti harust aastatel 2007-2015 läbi ligi 200 miljardit eurot kahtlast raha.

Tänavu veebruaris tegi Finantsinspektsioon Danske Bankile ettekirjutuse, millega keelas panga filiaali tegevuse Eestis. Filiaal peab oma tegevuse lõpetama kaheksa kuu jooksul.

Danske Bank teatas samal päeval, et tunnustavad meie inspektsiooni otsust ning sulgevad peale Eesti ka kõik teised Baltikumi ja Venemaa ärid. Ainsa erandina jätkab tegevust Leedus asuv Danske Banki teenuskeskus, mis osutab Danske Bankile olulisi üldisi administratiivteenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles