Raskustes BMW kasum kukkus olulisel määral

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Euroopa Komisjon kahtlustab BMWd kartelli loomises.
Euroopa Komisjon kahtlustab BMWd kartelli loomises. Foto: MICHAEL DALDER / REUTERS

Viimasel ajal raskustega silmitsi seisnud Saksamaa autotootja BMW pidi esimeses kvartalis leppima ligi viis korda väiksema kasumiga kui läinud aastal.

Münchenis resideeruva BMW tegevuskasum langes aastaga 78 protsenti 589 miljonile eurole, kirjutab Bloomberg. Ühelt poolt on ettevõtte tulusid räsinud tihe konkurents turgudel ja suured investeeringud tulevikutehnoloogiatesse, kuid teisalt ähvardab autotootjat ka suur trahv. Selle tarvis panid nad esimeses kvartalis kõrvale 1,4 miljardit eurot. 

Mäletatavasti teatas Euroopa Komisjon aprilli alguses, et Saksa autotootjad BMW, Daimler ja Volkswagen tegid koostööd, et pidurdada emissioone vähendava autotehnoloogia arendamist.

Komisjon leidis pärast põhjalikku uurimist, et firmad rikkusid Euroopa Liidu seadusi aastatel 2006–2014 ja moodustasid kartelli, mille raames piirati nii bensiini- kui diiselautode saastet vähendava tehnoloogia kasutuselevõttu.

Saksa autohiiu juht Harald Krueger jäi börsiteates siiski optimistlikuks, öeldes, et firma on siiski «raja peal» ja aasta lõpp peaks parem tulema, kuna müüki tulevad mitmed uued BMW mudelid, näiteks X7. Siiski pärsivad kasumlikkust suured investeeringud elektriautodesse, valuutakursside kõikumine ja toormehindade kasv.

BMW on lubanud hakata ka kõvasti kärpima, et kulusid kokku hoida. Eesmärk on säästa 2022. aastaks 12 miljardit eurot läbi «tõhususe parendamise», mille seas on ka tootevaliku keerukuse vähendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles