Kaljulaid nimetas Madis Mülleri Eesti Panga uueks presidendiks (1)

BNS
Copy
Eesti Panga uus juht Madis Müller (vasakul), kes võtab ameti üle Ardo Hanssonilt.
Eesti Panga uus juht Madis Müller (vasakul), kes võtab ameti üle Ardo Hanssonilt. Foto: Sander Ilvest / Postimees

President Kersti Kaljulaid nimetas reedel ametisse Eesti Panga uue presidendi, kelleks on keskpanga senine asepresident Madis Müller, kelle esimene tööpäev on 7. juunil.

12. veebruaril valis Eesti Panga nõukogu salajasel hääletusel Mülleri keskpanga järgmise presidendi kandidaadiks. Keskpanga presidendiks kandideerisid veel ka Swedbank Eesti juht Robert Kitt ja rahandusministeeriumi asekantsler Märten Ross.

26. märtsil toimunud istungil otsustas Eesti Panga nõukogu teha presidendile ametliku ettepaneku nimetada Müller keskpanga presidendiks. Keskpanga presidendi kandidaat peab läbima ka kaitsepolitsei julgeolekukontrolli. Kuna kaitsepolitsei teatel on Mülleril juba olemas ametikohale vastava tasemega riigisaladusele juurdepääsu luba, siis ei olnud tema suhtes täiendavat julgeolekukontrolli vaja teha.

Müller on töötanud Eesti Panga asepresidendina alates 2011. aastast, enne seda oli ta aastatel 2006–2011 firma International Finance Corporation (IFC) portfellijuht, tegeledes aktsiainvesteeringutega, teatas vabariigi presidendi kantselei.

Perioodil 2003–2006 töötas Müller Maailmapanga juures Põhjamaade-Balti valijaskonna tegevdirektori nõuniku ja vanemnõunikuna. Varem on ta töötanud ka pea- ja rahandusministri majandusnõunikuna ning konsultandina. Alates 2014. aastast on ta ka Euroopa Keskpanga järelevalvenõukogu (SSM) nõukogu liige.

Ta on alates 2011. aastast ka Eesti Panga esindaja erinevates rahvusvahelistes foorumites, sealhulgas Euroopa Liidu Nõukogu majandus- ja rahanduskomitees, Euroopa Keskpanga turu infrastruktuuride kõrgetasemelises töörühmas, euro jaemaksete nõukogus ja Põhja-Balti valijaskonna rahandus- ja finantskomitees Rahvusvahelises Valuutafondis (IMF).

Mülleril on USA George Washington University juures magistrikraad rahanduses, mille ta sai 2006. aastal, 1999. aastal lõpetas ta rahvusvahelise ärijuhtimise, panganduse ja rahanduse alal Estonian Business Schoolis. Tal on ülemaailmne Financial Risk Manager (FRM) litsents ning ka Chartered Financial Analyst (CFA) litsents.

Eesti Panga president Ardo Hansson on ametis selle aasta 6. juunini, uue presidendi Madis Mülleri esimene tööpäev on 7. juunil. Seaduse kohaselt on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles