Soome ja Läti äri müünud TMB Element plaanib Tartu tehast arendada

BNS
Copy
TMB AS betoonelementide tehase osanikud Jaan Luts ja Vallot Mangus.
TMB AS betoonelementide tehase osanikud Jaan Luts ja Vallot Mangus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Betoonelementide tootja TMB Element keskendub pärast Läti ja Soome äride müüki Consolis Groupile oma Tartu tehase tõhustamisele ja eksporttegevuse arendamisele, samuti plaanib firma tulevikus investeeringuid.

TMB Elemendi teatel saab tänu äsjasele müügitehingule suunata Tartu tehasesse olulisi investeeringuid. Firma osaniku Vallot Manguse sõnul on ettevõtte Tartu tehas tugevam kui kunagi varem ning soodsal positsioonil Lätti, Rootsi ja Soome suunatud ekspordi tõhustamisel.

«Lähiplaanis keskendume Tartu tehase arendamisele, kuid enne uute suuremate investeeringute tegemist tahame jälgida turukäitumist. Viimase kahe aastaga võrreldavas tempos kasvu me ilmselt ei näe,» rääkis ta pressiteate vahendusel.

TMB grupi käive oli aastal 2009 12 miljonit eurot, mullu 124 miljonit eurot. 15 aasta jooksul rajati tehas Lätti, alustati eksporti Rootsi ja osteti Soome ettevõte Betonimestarit. Läti ja Soome tehased kuuluvad nüüdsest Consolisele.

Manguse sõnul on TMB jõudnud oma arengus kolmandasse suurde etappi. Neist esimene algas aastal 1998, mil selle ostsid ehitusettevõtted Merko, YIT ja Skanska. Sel perioodil käivitati tehas Lätis, asutati tütarettevõte OÜ TM Betoon ning alustati ekspordiga Skandinaaviasse ja Soome.

2012. aastal algas teine ajajärk, kui senine juhtkond ostis TMB senistelt omanikelt välja. Toimus restruktureerimine, Läti tootmise laiendamine ja Betonimestarit Oy ostmine Soomes. TMB omanikud on Vallot Mangus, Jaan Luts ja Jaan Valbet.

USA investeerimisfirmale Bain Capital kuuluv Consolis andis aprilli keskel teada Betonimestarit Oy ja TMB Elements SIA  omandamisest. Kahe firma käive oli 2018. aastal üle 100 miljoni euro.

Consolis on varasemalt soovinud osta kogu TMB grupi, sealhulgas Eesti üksuse. Jaanuaris lõpetas konkurentsiamet aga koondumise menetlemise, kuna osalised loobusid sellest. Soovist Eesti üksus osta teatasid pooled mullu augustis.

Ameti avalike suhete juhataja Maarja Uulits ütles toona, et nad andsid Consolisele märku, et koondumine võib Eesti turul tuua kaasa konkurentsiprobleemi, kuna Consolisele kuulub veel teinegi suur betoonitootja E-Betoonelement.

TMB Grupp, endise nimega Tartu Maja Betoontoote AS on asutatud 1961. aastal, seal töötab pea 500 inimest ja aastane käive ületas 2017. aastal 120 miljonit eurot. Ettevõte toodab betoonelemente Baltikumis ja Soomes. Üle-eelmise aasta puhaskasum oli 14,5 miljonit eurot, aasta enne seda oli kasum 5,3 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles