EMT jäi vaidluses andmekaitseinspektsiooniga lõplikult kaotajaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT logo
EMT logo Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Riigikohtu esmaspäevase otsusega kaotas AS EMT lõplikult vaidluse andmekaitseinspektsiooniga viimase ettekirjutuse üle, mis puudutas andmete säilitamist maksehäireteregistris.

EMT kaotas vaidluse kõigis kolmes kohtuastmes.

Vaidluse põhjustas andmekaitseinspektsiooni eelmise aasta juunis tehtud ettekirjutus-hoiatus, kus inspektsioon leidis, et aegunud võlgnevuste puhul tohib andmeid töödelda maksehäireregistris kuni 13 aasta jooksul alates võlgnevuse tekkimisest.

Riigikohus muutis esmaspäeval avaldatud otsusega küll halduskohtu ja ringkonnakohtu põhjendusi, kuid jättis mõlema kohtu otsused muutmata.

Riigikohus selgitas, et isikuandmete kaitse seaduse kohaselt ei ole andmete kogumine ja kolmandatele isikutele edastamine lubatud, kui see kahjustab ülemääraselt andmesubjektide õigustatud huve.

Nimetatud piirangu kohaldamisel tuleb hinnata andmesubjekti õigustatud huvide kahjustamise määra ehk iga kord konkreetse juhtumi asjaoludele tuginedes kaaluda, kas vajadus isiku nõusolekuta isikuandmete edastamiseks kolmandatele isikutele kaalub üles andmesubjekti õiguste ja huvide riive, seisab riigikohtu otsuses.

Kohtuvaidluse menetluskulud jäävad riigikohtu otsusel poolte endi kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles