Lepassaar: tagasipöördumist aastasse 2007 ei tule

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa komisjoni president Jóse Manuel Barroso ja Briti peaminister David Cameron
Euroopa komisjoni president Jóse Manuel Barroso ja Briti peaminister David Cameron Foto: SCANPIX

Riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Juhan Lepassaar rõhutas, et majanduslikus mõttes 2007. aasta heaolusse enam tagasipöördumist pole.

Rääkides Suurbritannia sammudest Euroliidu juhtide tippkohtumise rõhutas Lepassaar ETV saates «Välisilm», et mingit katastroofi pole, kuna britid polnud eile euroalas ja pole seda ka täna, aga Briti peaministri David Cameroni «veto» on kindlasti märgiline.

«Brittide taktika oma eesmärkide saavutamiseks polnud kõige tulusam,» sõnas ta.

«26 liikmesriiki tõenäoliselt on valmis jõustama otsused, mis muudavad fiskaaldistsipliini reegleid tugevamaks, paljusid neist saab jõustada juba olemasolevate lepingute raames: näiteks euroala eelarvete eelseire ja soovitused korrigeerimiseks,» rõhutas Lepassaar.

«On kalduvus hetke üle dramatiseerida, Ühendkuningriik pole Schengeni ruumis, pole euroalas, neil on mitmeid «agasid» edasise lõimumise osas, mida teistel riikidel pole, küsimus on, palju nüüd meie peaksime arvestama Suurbritanniaga,» tõdes Lepassaar.

«Samas on ka britid aru saanud ühiste institutsioonide vajalikkusest ning ühised institutsioonid on kindlasti Eesti huvides, kuna nad töötavad tasakaalustajana,» selgitas Lepassaar.

«Ükski ülemkogu ei suuda teha olematuks seda, mida on 20 aastat järjest teatud riikides tehtud: probleemid tuleb neis riikides lahendada, aga neid otsuseid tehakse ülemkogudel, et taastada turgude usaldust euro suhtes, aga sellesse hetkesse, kus me olime aastal 2007, me enam kunagi ei jõua,» sõnas Lepassaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles