Jüri Mõis: Eestis on Läti-sarnane paanika välistatud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki kontor. Foto on illustreeriv
Swedbanki kontor. Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hansapanga asutaja Jüri Mõisa sõnul ei ole nädalavahetusel pangast raha välja võtma tormanud lätlastel tegelikult paanikaks põhjust, Eestis aga niisugust olukorda tema hinnangul üldse ei teki.

Mõis rääkis ETV saates «Ringvaade», et Läti pangapaanika põhjustanud kuulujuttudel pole mingit alust ja pigem tuleks mõelda selle peale, miks Läti ühiskond on nii ärevil ja haavatav ning kuulujuttudest mõjutatav, vahendas ERR Uudised.

«Eesti on aga euroalal ja selle suured emapangad päästavad kriishõngulise olukorra ära, lisaks on see, et Euroopa Keskpangal ja euroala keskpankadel on oma regulatsioon, millega nad kindlustavad sajaprotsendilise likviidsuse ehk kõik panga kliendid saavad oma raha kätte; kes panga hävingu puhul kaotavad, on panga omanikud,» selgitas ekspankur.

Mõisa sõnul võiksid Eesti inimesed kuulata Euroopa Keskpanga juttu, kes ütleb, et euro on väga tugev valuuta ja probleem pole euros, vaid liikmesriikide majandustes.

«Inimesed ei tee vahet panga vahel, kelle omanikuks on kahtlase taustaga üksikärimees Vladimir Antonov, või panga vahel, kelle omanikuks on 150-aastane rahvapank, mis asub Rootsi riigis, neile tundub, et kui üks pank juba läks, siis kohe läheb teine ka järele, see on kummaline,» pani Mõisa Läti puhul imestama see, et inimesed ei tee vahet usaldusväärsel ja kahtlasel pangal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles