Trahv varasema tagasimakse eest kõigilt laenudelt ei kao

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa ühisraha tähis
Euroopa ühisraha tähis Foto: AFP / Scanpix

Kuigi aastast 2010 peaks uue eurodirektiivi kohaselt kaduma tarbimislaenu varasemal tagasimaksmisel trahvinõue, ei pruugi see paljusid eestlasi puudutada.


Euroopa Parlament ja Nõukogu lasevad käiku direktiivi, mille järgi kaotatakse 2010. aasta maiks enne tähtaega tagastatud tarbimislaenudelt trahvinõue.

Kõigile Euroopa Liidu liikmesriikidele kohustuslik direktiiv ei pruugi aga osa inimesi aidata.

Nimelt ei rakendata majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete nõuniku Gea Otsa sõnul direktiivi krediidilepingute suhtes, mille krediidi kogusumma on väiksem kui 200 eurot ehk 3120 Eesti krooni või suurem kui 75 000 eurot ehk 1 170 000 Eesti krooni; laenulepingutele, mis on tagatud hüpoteegiga või muu võrreldava tagatisega; rendi- või liisingulepingutele, mis ei sisalda lepingu objekti väljaostmise kohustust; seadusjärgsetele õppelaenudele ning krediidilepingutele, mis on tagatud panditud esemega.

See tähendaks, et näiteks kodulaenu võtnu ei pruugi trahvivabalt laenu varem tagasi maksta saada, kuna tema laenu pandiks on eluase. Samuti on ka kasutusrendiga auto liisinutel, kuna nemad ei pea autot välja ostma.

«Samas on direktiivi preambuli punkti 10 kohaselt aga liikmesriikidel õigus siseriiklikus õigusaktis laiendada direktiivi sätted ka reguleerimisalast välja jäävatele krediidilepingutele,» märkis Otsa. Kas ka nii läheb, pole aga veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles