Britid võtavad jõuluks võlgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukaubad
Jõulukaubad Foto: Liis Treimann

Iga kolmas britt võtab tänavusteks jõuluostudeks laenu, selgub värskest uuringust, mis viitab tarbijaid visalt kimbutavale rahalisele kitsikusele.

Jaemüüjad on praktiliselt terve aasta nõrga nõudlusega maadlema pidanud, jõuluootus on aga ostjad liikvele ajanud – nagu alati.

Capital Shopping Centres, millele kuulub 14 ostukeskust Suurbritannia eri paigus, kandis eelmise nädala näitajaks ette enam kui 8 miljonit ostlejat. Internetipood Amazon.co.uk sai 5. detsembril üle 3 miljoni tellimuse – ajalooliselt parim päev. Ja kaubamajagrupp John Lewis püstitas läinud nädalal oma kõigi aegade müügirekordi.

YouGovi internetiküsitlusest selgub aga, et suur osa pidulikust poeskäimisest käib laenuraha abiga.

31 protsenti brittidest teab, et kasvatab pühadega oma laenukoormust. Ja neist omakorda 58 protsenti laseb sel eesmärgil käiku oma krediitkaardid, 39 protsenti kasutab aga kinkide ja külaskäikude finantseerimiseks krediidilimiiti.

«Jõulude ajal on nagunii alati raha vähe. Aga nüüd, kus majandustingimused valusamalt hammustama hakkavad, kasvab ilmselt võlgu elavate ja maksetega mahajäävate inimeste arv,» ütles uuringu tellinud Intelligent Environmentsi müügi- ja turundusdirektor Jerry Mulle.

Briti majapidamiste võlakoorem on Euroopa Liidus suuruselt neljas. Viimase nelja aastaga on inimeste olukorda raskendanud palkade stagneerumine ja kasvav inflatsioon.

Septembris tõusis tarbijahindade inflatsioon 5,2 protsendi peale.

Samal ajal on hakanud alla käima tööturg, mis siiamaani 2008-2009 languse järellainetusele hästi vastu pidas. Töötuse tase on kõrgeim alates aastast 1994.

Financial Timesi läinud nädalal tehtud uuring näitas, et mainitud surved, millele lisandub pankade tõrksus väikese sissetulekuga brittidele laenu anda, on loonud soodsa pinnase «palgapäevani» laenu pakkujatele.

Viimaste turg on viimase nelja aastaga kolmekordistunud ning on hetkel ligikaudu 2 miljardit naela. Selliseid laene, mille intressimaksed võivad olla kuni 5000 protsenti aastas, on võtnud umbes 4 miljonit britti.

Teravalt tõuseb ka majapidamiste maksejõuetuste arv. Ametlikel andmetel esines selliseid juhtumeid 2010. aastal 135 045, mis tähendab 27-protsendilist kasvu alates globaalse finantskriisi algusest. Kümnendi algusega võrreldes on kasv aga enam kui 300 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles