Ühe päeva ametis olnud Kuusik ei saa lahkumishüvitist (24)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Marti Kuusik
Marti Kuusik Foto: Eero Vabamägi

Üleeile ametivande andnud ja eile tagasiastumisest teatanud EKRE infotehnoloogia- ja väliskaubandusminister Marti Kuusik jääb kuue kuu palga suurusest lahkumishüvitisest ilma.

Vabariigi valitsuse seadus ütleb, et peaministri ettepanekul ametist lahkunud ministril on õigus saada hüvitisena kuue kuu ametipalk. Ministrite palgad tõusid 1. aprillist 5243 euro peale.

Seaduse järgi ei maksta lahkumishüvitist järgmistel juhtudel:

  • Kui ametist vabastatud valitsusliige nimetatakse pärast vabastamist sama valitsuse liikmeks.
  • Valitsuse tagasiastumisel, kui vabanenud valitsuse liige nimetatakse vahetult järgneva valitsuse liikmeks.
  • Valitsuse liikmele, kelle kohta tehtud süüdimõistev kohtuotsus on jõustunud.
  • Kui taastuvad ametist vabastatud valitsusliikme volitused riigikogu liikmena.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete juht Rasmus Ruuda kinnitas, et Kuusik siiski hüvitist ei saa. «Riigikantselei tegi analüüsi ja hüvitist ei maksta,» jäi ta selgitustes kidakeelseks. 

Riigikantselei kommunikatsiooniosakonna juht Urmas Seaver täpsustas, et vabariigi valitsuse seadus ei näe ette hüvitise maksmist ministri tagasiastumisel omal soovil.

Küll aga makstakse Kuusikule palka 1,5 tööpäeva eest, mis on 374,5 eurot ja lisaks ka 74,9 euro suurust esindustasu, mis on maksuvaba.

Teisipäeva õhtul kohtusid Stenbocki majas riigi peaprokurör Lavly Perling, PPA juht Elmar Vaher, peaminister Jüri Ratas, justiitsminister Raivo Aeg ja siseminister Mart Helme. Prokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistiku sõnul andsid politsei ja prokuratuur peaministrile, justiitsministrile ja siseministrile ülevaate olukorrast seoses tekkinud küsimustega lähisuhtevägivalla teemal. 

Pärast kohtumist andis peaminister Jüri Ratas Kadriorus ajakirjanike ees president Kersti Kaljulaidile üle väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaministri Marti Kuusiku tagasiastumispalve ning president vabastas ministri ametist.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles