LVM Kinnisvara: 10 asja, mis kinnisvara müüja peab jätma ostjale

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara müügitehing.
Kinnisvara müügitehing. Foto: SCANPIX

LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing koostas kinnisvara müüjale nimekirja asjadest, mille ta peaks ostjale jätma.

  1. Kõik võtmed ja puldid- otsi aegsasti välja kõik laste, vanemate ja sugulaste võtmed. Pea meeles, et vähema, kui 3 võtme ja ühe puldi üleandmine ei ole hea tava.
  2. Valvesüsteemi, läbipääsu ja välisukse koodid- oluline on valvesüsteemi puhul peakood, mis võimaldab ostjal süsteemi uuesti ilma täiendavate kulutusteta häälestada.
  3. Kasutusjuhendid- lisaks süsteemide ja seadmete kasutusjuhenditele tuleks üle anda ka süsteemide teostusjoonised.
  4. Teenustepakkujate nimekiri- koosta varakult nimekiri elektri-, vee-, kütte-, valve-, side- ja prügiteenuse pakkuja kontaktidega, nii ei kulu üleandmisele tunde.
  5. Remondi/hooldusmeeste kontaktid-  aastate jooksul välja kujunenud teada tuntud meistrite kontaktide üleandmine ei ole kohustuslik, küll lihtsustab see paljude edasiste küsimuste lahendamist.
  6. Korteri puhul haldaja kontaktid- olulised on raamatupidaja ja juhatuse liikme kontaktid. Kui haldajaks on haldusfirma, peaks teadma halduri nime, kes konkreetselt korterelamuga tegeleb.
  7. Korteri puhul koopiad kodukorrast ja muudest otsustest - nii ei tekita autode parkimine ja algav trepikoja remont naabrite vahel pingeid.
  8. Kviitungid viimase arvete tasumise kohta- tarbitud teenuste eest tuleb tasuda kuni otsese valduse üleandmiseni. Kui kõiki arveid ei ole üleandmise ajaks veel saadetud, lepi kokku, kuidas saad need peale tasumist ostjale edastada.
  9. Lepingud, projektid, load ja plaanid- üle tuleks anda kogu dokumentatsioon. Kui sul on huvi jätta dokumendi originaal endale, pead ostjale andma dokumendi originaali asemel ärakirja või väljavõtte.
  10. Lisaks päraldistele müügilepingus kokkulepitud vallasvara- kindlasti tuleb üle anda müügilepingus kokkulepitud sisustus, mööbel ja seadmed. Kirjutamisest ihtsam on seejures teha fotod ning lisada need üleandmise-vastuvõtmise aktile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles