Itaalia sunnib katoliku kiriku makse maksma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI Vatikanis kõnet pidamas.
Paavst Benedictus XVI Vatikanis kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Katoliku kirik peab hakkama Itaalia territooriumil asuvalt kinnisvaralt makse maksma, kinnitas riigi rahvusvahelise koostöö ja integratsiooniminister Andrea Riccardi.

Jutt käib kinnisvarast, mis on kirjas mitteärilisena, kuid kus tegeletakse kasumi teenimisega, vahendab lenta.ru agentuuri AFP.

Kirik ei maksa makse, kui talle kuuluvas hoones asub kabel. Näiteks toodud hoones asub aga ka Prantsuse kööki pakkuv restoran Eau Vive ning neljatärnihotell Ponte Sisto.

Maksutulu sellistelt objektidelt võib ainuüksi pealinnas Roomas ulatuda 25,5 miljoni euroni.

Riccardi, kes on ka mõjuka katoliikliku ühingu Saint Egidio asutaja, avaldas lootust, et otsus ei tekita kirikuga vastuolusid ning igat konkreetset juhtumit vaadeldakse eraldi.

Kiriku esindajate kinnitusel on  kommertstegevus nende hoonetes seotud heategevusega. Vatikani kohtuniku Giuseppe della Torre sõnul on kirik maksudest vabastatud nagu iga teine kasumit mittetaotlev organisatsioon.

Kirikult aktiivsemat maksukogumist hinnatakse riigi uue peaministri Mario Monti majanduspoliitika üheks osaks. Monti palus itaallastel riigi laenudega toimetuleku tagamiseks ja maksujõuetuse vältimiseks leppida kõrgemate maksude, pensioniea tõusu ja kulude kärpimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles