Eesti militaartoidupakkide tootja kolib välismaale

BNS
Copy
Tactical Foodpacki nime kandvat toidupakki arendava firma Tactical Solution OÜ tegevjuht Sverre Puustusmaa.
Tactical Foodpacki nime kandvat toidupakki arendava firma Tactical Solution OÜ tegevjuht Sverre Puustusmaa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Militaartoidupakke arendav Tactical Solution OÜ tahab USA turule sisenemiseks kolida osa oma tootmisest Eestist välja, kuna Eestist ei saa liha sisaldavaid tooteid USA-sse eksportida.

Ettevõtte arendusjuht Brigita Puustusmaa sõnul on ettevõttele uutest turgudest lisandunud Prantsusmaa, Läti, Bulgaaria ja Taiwan. Jätkuvalt plaanib ettevõte alustada ka eksporti USA-sse.

«Endiselt tegeleme aktiivselt USA turule sisenemisega, kuid hetkel saame müüa seal ainult lihata roogasid, sest Eesti riik kuulub USA andmetel sea- ja tõrataudi tsooni ning meie riik pole suuteline seda paberimajandust korda ajama. Nii olemegi sunnitud suure tõenäosusega osa oma tootmist kolima teise riiki, kust eksport USA turule on avatud,» ütles Puustusmaa BNS-ile.

«Me ei plaani kogu tootmist ära kolida, vaid sel juhul tootmist dubleerida, niiet jääb Eesti ja teine riik. Pigem on neid riike vähe, kust saab kõiki lihatooteid eksportida USA-sse. On riike, kust saab näiteks osasid lihatüüpe USA-sse müüa, kuid Eestiga on nulltolerants,» lisas ta.

Veebruaris osales ettevõte Araabia Ühendemiraatides (AÜE) toimunud kaitsetööstusmessil IDEX 2019, kust leidis mitu võimalikku koostööpartnerit, ühtegi lepingut aga veel ei sõlmitud. «Protsess Emiraatidega on alles käimas, näidised on saadetud, isegi eelleping on sõlmitud, kuid midagi kindlat on siiski veel vara öelda. Mahud on korralikud, riik on meile võõras nii nagu ka meie nende jaoks, peame mõlemad olema kindlad, et sobime üksteisele ja oleme nende tingimusi võimelised täitma,» ütles Puustusmaa.

«Mahud on korralikud, riik on meile võõras nii nagu ka meie nende jaoks, peame mõlemad olema kindlad, et sobime üksteisele ja oleme nende tingimusi võimelised täitma,» ütles Puustusmaa. Tema sõnul läheb lepinguni ja esimese tellimuseni jõudmiseni aega ligikaudu aasta.

Puustusmaa sõnul on Tactical Foodpack praeguseks juba piisavalt tuntud, et enamik kauplusekette ja kaitseväestruktuure võtavad ettevõttega ise ühendust ja tunnevad toodete vastu huvi.

Möödunud aastal ütles ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa, et Tactical Solutioni toodete eksporti USA-sse ja Kanadasse on takistanud see, et Eesti riik pole suutnud oma pabereid korda teha. «Me oleme pöördunud kaubandus-tööstuskoja poole, nemad on teinud ja oleme suhelnud veterinaarametiga, kes on ka öelnud, et täidavad pabereid ja poliitiliselt korrektne vastus on, et annavad endast parima, juba aastast 2016,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles