Hiinas avastati tohutud kildagaasi varud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PetroChina.
PetroChina. Foto: SCANPIX

PetroChina avastas Sichuani provintsis kildagaasi. Arvatavasti peituvad energianäljase Hiina maapõues tohutud ebakonventsionaalse gaasi varud.

Eeldatavasti muudab PetroChina leid maailma suurima energiatarbija gaasitarnete maastikku mitmeteks aastakümneteks.

PetroChina ütles Financial Timesile, et on teostanud ligikaudu 20 proovipuurimist ja esialgsed tulemused on positiivsed. «Igast puuraugust tuleb üle 10 000 kuupmeetri gaasi päevas,» ütles firma pressiesindaja Mao Zefeng. «Me alles tegeleme potentsiaalsete varude täpse suuruse kindlaksmääramisega.»

Kivimitest eraldatav kildagaas on juba põhjustanud revolutsiooni USA, maailma suurima kildagaasitootja energiaturul, surudes alla gaasihinnad.

Hiinas ei ole kildagaasi kommertstootmine veel käivitunud, kuid uurimisi teevad mitmed ettevõtted, nende hulgas Sinopec, PetroChina, Royal Dutch Shell, BP ja Chevron.

USA valitsuse andmetel on Hiinal potentsiaalselt 36 triljonit kuupmeetrit kättesaadavat kildagaasi.

Praegusi tarbimistasemeid arvestades piisaks Hiinale sellest kogusest enam kui 300 aastaks.

Sinopeci juhatuse esimees Fu Chengyu ütles eile, et pikemas perspektiivis ületab Hiina kildagaasitootmine USA taseme.

Mõned analüütikud on skeptilised kildagaasi tootmise kasumlikkuse suhtes Hiinas, viidates tavalise maagaasi odavale hinnale ja torujuhtmete infrastruktuuri puudumisele. Kaks geoloogi ütlesid Financial Timesile, et 10 000 kuupmeetrit päevas ei ole USA maardlatega võrreldes palju. Nad lisasid, et puuraukudest tuleva kildagaasi hulk väheneb kiiresti.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles