Ülo Kaasik: Euroopa Ülemkogu ei too võlakriisile imelahendusi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.
Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik. Foto: Liis Treimann

Neljapäeval Brüsselis algav Euroopa Ülemkogu ei too imelahendusi võlakriisile, küll aga peaksid valitsused tegutsema kiiremini ja otsustavamalt, kinnitas Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik.

Kas S&P otsus panna euroala reitingud kahtluse alla oli ootamatu?

Ajastus oli ootamatu, teisalt ei saa salata, et euroala riskid, eriti see, kuidas rahaturg riske tunnetab, on oluliselt suurenenud. Reitinguagentuuri reaktsioon oli üsna loomulik. Reitinguagentuuri lõplik otsus sõltub poliitikutest, sellest, kuidas nad kriisi suudavad lahendada.

Mida te ootate täna algavalt Euroopa Ülemkogult?

Esmatähtis on, et hädas olevate riikide valitsused täidaksid oma lubadusi. Mis tähendab, et valitsused peavad tegema lubatud reforme ja täitma eelarve-eesmärgid. Kokkuvõttes aitaks see rahaturu usalduse tagasi võita. Ma ei looda, et sealt tulevad otsused, mis aitavad kiiresti kriisi lahendada. Pigem loodan, et riigijuhtide kohtumisel sünnivad otsused, mis aitavad tulevikus euroala majandust paremini juhtida, aga need otsused ei aita kiiresti turgude paanikat jahutada.

Mitu aastat kulub, et võlakriisis riikide võlatase oleks selline, et poleks enam põhjust muretseda?

Itaalia eesmärk on 2013. aastaks viia eelarve tasakaalu, selline on ka Eesti siht. See on ambitsioonikas eesmärk. Kui Itaalia eelarve on ülejäägis, reformid tehtud ja riik hakkab võlgu tagasi maksma, taastub turgude usaldus kiiresti. Kreeka olukorra stabiliseerimiseks läheb rohkem aega. Selleks kuluvat aega on raske hinnata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles