Analüütik: S&P reitingurünnak ei muuda midagi

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Swedbanki analüütiku Annika Paabuti sõnul on agentuuri Standard & Poor’s (S&P) esmaspäevane hoiatus langetada 15 euroala riigi Eestiga sealhulgas reitingut tagantjärele tarkus, mis ei muuda suurt midagi.

Paabuti sõnul tõi S&P välja viis põhjust, millest ükski pole eriline üllatus: karmistunud krediiditingimused euroala riikides, kasvanud riskihinnangud euroala riikide valitsuste võlakirjadele, poliitilise konsensuse puudumine kriisi lahendamise osas, valitsuste ja majapidamiste kõrge võlakoormus euroala riikides ning majandusmõõna riski suurenemine, vahendab ERRi uudisteportaal.

«Kui nüüd neid põhjendusi lähemalt uurida, siis suurt uudist siin ära toodud ju ei ole - nimetatud põhjused on olnud peamisteks uudisteks meediakanalites juba mitu head kuud,» ütles ta.

«Sellist reitinguagentuuride tagantjärele tarkust on neile juba mõnda aega ette heidetud ning nüüd on olukord jõudnud nõnda kaugele, et suuremad investorid seovad oma portfellid reitinguagentuuride hinnangutest lahti,» märkis Paabut.

SSee omakorda tähendab tema sõnul, et riigireitingute alandamine sellises mahus ei muuda suurt midagi - kui enne oli enamlevinud AAA reiting, siis nüüd saab enamlevinuks nö riskivabaks hinnanguks AA reiting.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles