Vaata, millised on kõigi aegade kalleimad abielulahutused

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Jeff ja MacKenzie Bezos.
Jeff ja MacKenzie Bezos. Foto: Danny Moloshok / Reuters/Scanpix

Aprilli alguses jõudsid abielulahutuse tingimustes kokkuleppele maailma rikkaim inimene Amazoni asutaja ja juht Jeff Bezos ning tema nüüdseks juba eksabikaasa MacKenzie. Kokkuleppe kohaselt sai MacKenzie 35,6 miljardi dollari väärtuses Amazoni aktsiaid, millega tõusis hoobilt jõukuselt neljandaks naiseks maailmas. Jeffile jäi 114 miljardit dollarit, aga jäi sellegi poolest endiselt maailma rikkaimaks inimeseks. Tänaseks on mõlema varandus kasvanud.

Uudisteportaal Celebrity Net Worth tõi ära kõigi aegade kalleimad lahutused. Üllatus-üllatus, aga enne Bezoste oma troonis esikohal lahutus, kus üks pool oli eesti nimega inimene.

Bob Johnson ja Sheila Crump Johnson, 2002: 400 mln. USD

Johnsonid on USA telekanali BET, mille hiljem võttis üle Viacom, kaasasutaja. 33 aastat kestnud abielu lahutuse tagajärjel sai Sheila 400 miljonit dollarit. Hiljem abiellus Sheila teda lahutusel esindanud advokaadiga.

Mel Gibson ja Robyn Moore, 2006: 425 mln USD

Tegemist on tänaseni Hollywoodi kõige kallima lahutusega. Robyn Moore sai 425 miljonit dollarit.

Mel Gibson 2006. aastal
Mel Gibson 2006. aastal Foto: BOB SACH-LUCKY MAT / Stella Pictures

Craig McCaw ja Wendy McCaw, 1997: 460 mln USD

Päras 23 aastat kestnud abielu lahutamisel maksis USA mobiilitelefonitööstuse üks pioneere Craig McGaw abikaasale California ajalehekirjastajale Wendy McCawle 460 miljonit dollarit mobiilioperaatori Nextel aktsiates, mille aktsionär ta siis oli.  

Adnan Khashoggi ja Soraya Khashoggy, 1980: 874 mln USD

Saudi Araabia ettevõtja ja relvakaupleja Adnan Khashoggi abiellus Sorayaga 1961. aastal. Ligi kaks aastakümmet kestnud abielulahutus toimus kohtusaalis. Inflatsiooni arvestades on 874 miljoni dollari väärtus täna umbes kaks miljardit dollarit.

Adnan Khashoggi 1990. aastal.
Adnan Khashoggi 1990. aastal. Foto: / AP

Harold Hamm ja Sue Ann Arnall, 2012: 975 mln USD

Naftamagnaat Harold Hamm on tuntud eelkõige kui USA kildanaftarevolutsiooni pioneere. Abielu Sue Ann Arnalliga kestis 26 aastat, aga lahutuslahing oli üsna räpane ning lõppes ligi miljardi dollari suuruse pangatšekiga, mille Harold Hamm lõpuks  Sue Ann Arnallile välja kirjutas. Sue Ann ei realiseerinud aga tšekki rahaks, sest lootis saada veel suurema summa. Väidetavalt realiseeris ta tšeki lõpuks 2015. aastal.

Tšekk, mille Harold Hamm kirjutas lahutatud abikaasale Sue Ann Arnallile
Tšekk, mille Harold Hamm kirjutas lahutatud abikaasale Sue Ann Arnallile Foto: HANDOUT / REUTERS

Steve Wynn ja Elaine Wynn, 2010: 1 mld USD

USA kinnisvaraärimees Steve Wynn ja Elaine Wynn abiellusid 1961. aastal ning lahutasid esimest korda 1986. aastal. 1991. aastal abiellusid nad uuesti ja lahutasid teist korda 2010. aastal. Elaine oli Wynni Las Vegase kasiinokompleksis kaasülesehitaja olles ettevõtte nõukogu liige kuni 2013. aastani. Elaine sai lahutades üks miljard dollarit.

Donald Trump ja Stevw Wynn 2006. aastal.
Donald Trump ja Stevw Wynn 2006. aastal. Foto: POOL NEW / REUTERS

Bernie Ecclestone ja Slavica Radić, 2009: 1,2 mld USD

Bernie Ecclestone ja Slavica Radić olid abielus 24 aastat ning lahutusel lepiti kokku enam kui miljardi dollari suuruses summas. Kuna Ecclestone rahaasjad on väga keerulised, siis oli väga keeruline ka lahutusleping.

Bernie Ecclestone ja Slavica Radiće 2007. aastal Milanos.
Bernie Ecclestone ja Slavica Radiće 2007. aastal Milanos. Foto: Paolo Della Bella /

1990. aastate lõpus, kui Ecclestonil olid tõsised südameprobleemis, läksid Ecclestoni varad Slavica Radići nimele, sest kui ta oleks surnud, oleks tema vara, mille oleks pärandanud oma tütardele maksustatud Suurbritannias 40-protsendilise pärandimaksuga. Nüüd on suur osa Ecclestone’i varast tema eksabikaasa nimel, mistõttu maksab tegelikult Slavica Radić talle 100 miljonit dollarit aastas.

Rupert Murdoch ja Anna Murdoch, 1999: 1,7 mld USD

Meediamogul Rupert Murdoch ja Anna Murdoch (neiupõlvenimega Anna Tõrv) olid abielus 31 aastat. (Anna isa oli Eestis sündinud kaupmees ja meremees Jacob Tõrv.) Nende lahutus oli väidetavalt rahumeelne ja vaidlused olid peamiselt selle üle kas ja/või millal Rupert pensionile läheb. Nagu teada, pole ta seda teinud tänini.

Rupert Murdoch and Anna Murdoch.
Rupert Murdoch and Anna Murdoch. Foto: John Barrett/PHL/MPI/Capital Pictures / JB/PHL/MPI/Capital Pictures

Rupert abiellus taas 17 päeva pärast lahutuslepingu allkirjastamist, Anna abiellus kuus kuud hiljem.

Jeff Bezos ja MacKenzie Bezos, 2019: 35,6 mld USD

Pärast pea 25 aastat kestnus abielu lahutamisel sai MacMenzie 35,6 miljardi dollari väärtuses Amazoni aktsiaid, mille väärtus on vähem kui kuu ajaga kasvanud juba 39,1 miljardile dollarile. Ta on nelja protsendiga suuruselt kolmas Amazoni aktsionär, aga nende aktsiate hääleõiguse andis ta Jeff Bezosile.

Jeff Bezos ja MacKenzie Bezos Oscari galale järgnenud Vanity Fair peol 2017. aastal
Jeff Bezos ja MacKenzie Bezos Oscari galale järgnenud Vanity Fair peol 2017. aastal Foto: DANNY MOLOSHOK / REUTERS

Vaatamata sellele, et Jeff Bezos jäi lahutuse käigus 36 miljardi dollari võrra vaesemaks, on ta 121 miljardi dollari suuruse vara väärtusega endiselt maailma rikkaim inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles