Bitcoini ja ethereumi kõrval on nüüd DeFi (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Krüptovaluutade kaevandamiskeskus CryptoJuniverse
Krüptovaluutade kaevandamiskeskus CryptoJuniverse Foto: OLGA MALTSEVA / AFP/Scanpix

Vaatamata sellele, et krüptovaluutade hinnad on võrreldes 2017. aasta lõpu seisuga kaotanud 75 protsenti oma väärtusest, on nad saamas uue hingamise.

DeFi, mis on lühend sõnapaarist detsentraliseeritud finantsid, on termin mida krüptovaluutade ettevõtjad arendavad eesmärgiga muut traditsioonilised finantsinstrumendid detsentraliseerituks väljaspool ettevõtete ja valitsuste kontrolli.

Esimesed DeFi rakendused ongi kübervaluutad bitcoin ja ethereum, kirjutab ajakiri Forbes. Mõlemaid kontrollib suur arvutivõrk, aga mitte tsentraliseeritud institutsioonid. Paljud investorid kasutavad bitcoini kulla asendajana kaitseks inflatsiooni vastu. ethereumi kasutatavad aga idufirmad oma tegevuste ühisrahastuseks.

Kui räägitakse DeFi-st, siis kummastki neist eriti ei räägita. Räägitakse pigem dai-st, mis on bitcoini-taoline žetoon, mis soovib olla globaalne valuuta, mille üle keskpankadel kontroll puudub. Erinevalt bitcoinist, on selle väärtus fikseeritud dollari suhtes (nagu oli omal ajal Eesti krooni kurss fikseeritud alguses Saksa marga, hiljem euro suhtes – T.O.).

Compound on rahaturufondi krüptoversioon ning dharma abil saab välja anda laenu.

«DeFi eesmärk on rekonstrueerida pangandussüsteem avatuna, lubadevabamana kogu maailmale,» ütles majandusajakirjale krüptofondi Dragonfly Capital partner Alex Park.

Investeerimisfirma Bain Capital Ventures partner Salil Deshpande ütles, et DeFi rakenduste suur mõju avaldub alles pika aja pärast. Ta tõi näiteks Venezuela, kus nafta hinna langus ja ebaõnnestunud valitsuste tulemusena oli inflatsioon eelmisel aastal miljon protsenti.

«Keskpangad on vaid inimesed, aga inimesed teevad vigu,» selgitas Deshpande. «Detsentraliseeritud finantsrakendused võivad muuta meie finantssüsteemid läbipaistvamaks, vastupidavamaks ja vähem haavatavamaks,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles